Koningin Máxima bezoekt Brightlands Chemelot Campus

28 februari 2024

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdagmiddag 5 maart een werkbezoek aan het industriepark Chemelot en de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Het bezoek staat in het teken van de verduurzaming van de grondstoffen en van de productieprocessen in de chemiesector en past in een reeks bezoeken van Koningin Máxima op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Programma werkbezoek

Het werkbezoek start met een toelichting op de ambitie van Chemelot om in 2050 volledig duurzaam en circulair te produceren. Chemelot wil alle fossiele grondstoffen vervangen door duurzame alternatieven zodat de output en producten ook duurzaam zijn. Hiernaast wil het industriecluster alle chemische processen elektrificeren en voorzien van duurzame elektriciteit.

Na een uitleg van Brightlands Chemelot Campus over de ontwikkelingen rond circulaire chemie bezoekt Koningin Máxima de multipurpose pilot plant van de campus. Ondernemers en onderzoekers kunnen hier samen duurzame, chemische processen en innovatieve materialen testen en produceren.

Hierna volgt een rondleiding over het industriepark van Chemelot waarbij Koningin Máxima een aantal bedrijven bezoekt. Ze gaat onder meer langs een keten van plants waarbij huishoudelijk plastic afval wordt hergebruikt voor de productie van nieuwe kunststofproducten. Ook bezoekt ze de toekomstige locatie van de eerste plant van FUREC, Fuse Reuse Recycle. Hier wordt niet-recyclebaar huishoudelijk restafval de grondstof voor de chemische industrie en dit zorgt voor een vermindering van het aardgasverbruik.

Het werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek met vertegenwoordigers van bedrijven die zijn gevestigd op Chemelot en met samenwerkingspartners van Chemelot. In dit gesprek gaat het onder andere over de verduurzaming van de chemiesector, over de samenwerking met bedrijven, kennisinstellingen en overheden en over de mogelijkheden om de energie- en grondstoffentransitie te versnellen.

Brightlands Chemelot Campus

Chemelot is een ruim achthonderd hectare groot industriecomplex met ongeveer 8.500 medewerkers. Op het terrein zijn verschillende bedrijven uit verschillende branches gevestigd: van grondstoffen producerende bedrijven tot bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen en van start-ups tot multinationals.

Op de Brightlands Chemelot Campus, gevestigd op het terrein van Chemelot, ontwikkelen bedrijven, onderzoekers en onderwijsinstellingen nieuwe producten en technologieën waardoor producten lichter worden, langer meegaan en eenvoudiger kunnen worden hergebruikt.


Portretfoto Koningin Máxima (Beeld: © RVD - Jeroen van der Meyde)