3e Euregionale Buurtaalconferentie

9 november 2023

Onder het motto “Buren ontmoeten” heeft het INTERREG V-A-EMR-project sinds 2021 meer dan 12.000 leerlingen over taal- en landsgrenzen heen gebracht, tientallen taaldocenten en scholen dankzij de Buurtaalconferentie in een netwerk samengebracht, het netwerk van Euregio(profiel)scholen met tientallen scholen uitgebreid en een nieuw drietalig multimediaal leerboek gecreëerd. EMRLingua vierde ook het slotevenement met de 3e Buurtaalconferentie: we kijken terug op een zeer geslaagd INTERREG-project onder leiding van de Euregio Maas-Rijn.

Afsluiting van het succesvolle INTERREG V-A-EMR-project EMRLingua

Op 8 november 2023 kwamen leerkrachten en onderwijsprofessionals uit de Euregio Maas-Rijn opnieuw bij elkaar om tijdens de 3e Buurtaalconferentie de officiële certificering van 14 (!) scholen als “Euregioprofielschool” of “Euregioschool” ervaringen uit te wisselen en te vieren. Deze keer vond de conferentie plaats in België, om precies te zijn in het klooster Heidberg in Eupen. De Duitstalige Gemeenschap van België verwelkomde de Buurtaalconferentie.

De nu welbekende vorm van de Buurtaalconferentie is tevens het slotevenement van EMRLingua.

In iets meer dan twee jaar heeft het project enkele successen geboekt:

  • Er werden meer dan 12.000 leerlingen over taal- en landsgrenzen heen gebracht dankzij projectmiddelen en het Euregionaal fonds voor onderwijsmobiliteit en projectfondsen;
  • Het netwerk van Euregioscholen werd met tientallen scholen uitgebreid;
  • Het project gaf leerkrachten in de EMR een kader om ervaringen en inzichten uit te wisselen en te netwerken: de Buurtaalconferentie en andere evenementen;
  • Er is een drietalig multimediaal geografieboek gemaakt dat zowel taalleraren als leraren aardrijkskunde of geschiedenis met hun leerlingen kunnen gebruiken.

14 nieuwe scholen krijgen het label “Euregio(profiel)school”

Na een welkomstwoord van Minister van Onderwijs Lydia Klinkenberg van de Duitstalige Gemeenschap werden deze scholen voor hun inzet voor Euregionaal taalonderwijs en levende interculturaliteit onderscheiden door Minister Klinkenberg en Boris Preuss, Abteilungsdirektor Schulabteilung in der Bezirksregierung Köln:

“GeoRegioEMR”: het nieuwe drietalige multimediale geografieboek

In de namiddag kregen de leerkrachten in een drietalige workshop inzicht in het digitale leerboek dat door het EMRLingua-project werd gecreëerd.
Aardrijkskunde, geschiedenis, natuurwetenschappen, interculturaliteit, ... GeoRegioEMR biedt tal van toepassingsgebieden die niet alleen geschikt zijn voor taalonderwijs.
Elke leerling kan zijn eigen moeilijkheidsgraad kiezen in de verschillende hoofdstukken, want GeoRegioEMR past zich aan het niveau van de leerlingen aan en kan dus gebruikt worden in lessen van basisschool tot middelbare school.
Neem hier een kijkje: https://georegioemr.eu/

Bevordering van het onderwijs in buurtalen in de Euregio

De bevordering van de buurtalen van de Euregio, namelijk Duits, Frans en Nederlands, staat centraal in het EMRLingua-project. Het is de bedoeling dat leerlingen gemakkelijker toegang krijgen tot opleidingen en studies in de euregio en tot de euregionale arbeidsmarkt.
Daarom probeert de Euregio Maas-Rijn deze aanpak te verstevigen in een structurele samenwerking na de looptijd van het project.

Ook de directeur van de EMR, Michael Dejozé, is zich hiervan bewust:

"De Euregio Maas-Rijn kan trots zijn op haar economie en haar netwerkinfrastructuur in het hart van Europa. Om dit netwerk in de toekomst verder te ontwikkelen, hebben we mensen nodig voor wie grenzen geen belemmering vormen. Dit betreft met name taalkennis en interculturele vaardigheden. Dit is waar ons EMRLingua-project om de hoek komt kijken. Want als je je (taal)buren van kindsbeen af begrijpt, neemt dit begrip alleen maar toe naarmate je verder opgroeit.”

Elianne Demollin-Schneiders, Gedeputeerde voor Nederlands-Limburg en verantwoordelijk voor onderwijs, ondersteunt ook het leren van buurtalen en daarmee ook de doelstellingen van de Euregio Maas-Rijn in de bevordering van het leren van deze talen:

“De euregio wordt ook wel eens Europa in het klein genoemd. En dat klopt zeker. Als er geen grenzen zouden zijn, dan zou deze regio makkelijk kunnen concurreren met andere Europese economische hotspots. Deze economische positionering biedt naast kansen ook uitdagingen, waarbij taal één van de barrières is. EMR Lingua heeft zich ingezet om deze beperking te minimaliseren en daarbij de mogelijkheid voor inwoners vergroot om over de grens heen en weer te kunnen studeren en werken. Het is mooi om te zien dat er zoveel interesse van zowel de leraren als leerlingen is en dat steeds meer scholen willen meedoen.”