Predicaat ‘Hofleverancier’ voor 125-jarig winkelbedrijf Cup Arcen

16 juni 2023

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft besloten het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te verlenen aan Winkelbedrijf Cup Arcen in Arcen bij gelegenheid van de viering van het 125-jarig bestaan van het bedrijf. Gouverneur Roemer heeft vandaag de oorkonde die bij dit predicaat hoort, overhandigd aan de trotse ondernemers.

Op 1 mei 1898 begon de heer Peter Cup, samen met zijn vrouw Catharina Rieter een smederij met een winkel in koloniale waren, ijzerwaren en gereedschappen. In 1939 namen zoon Frans en zijn vrouw Clara de zaak over. Na de Tweede Wereldoorlog werd het winkelassortiment uitgebreid met kolenhaarden, kachels en op flessengas werkende fornuizen. Ook voor reparaties en taxivervoer kon men bij het bedrijf terecht. In 1959 trad de derde generatie (Piet Cup) toe en hij nam in 1970 het bedrijf samen met zijn vrouw Mia over. Het winkelaanbod breidde zich uit met verlichtingsarmaturen en de kolenhaarden en fornuizen werden vervangen door op gas gestookte kachels en kookelementen. Bovendien werd Piet Cup erkend gasfitter.

Door een toename van toeristen bood het bedrijf de verhuur van fietsen, souvenirs en ansichtkaarten aan. In 1993 werd Piets zoon Frans medevennoot van het bedrijf. Door de overstroming van de Maas in 1993 en 1995 ontstond forse schade aan de winkel, maar het bedrijf kwam er weer bovenop. Toen Piet en Mia Cup terugtraden, namen Frans en zijn vrouw Renate het bedrijf over. De ijzerwaren verdwenen en speelgoed en een PostNL-servicepunt werden aan het assortiment toegevoegd. Door de opkomst van de discounters en het gemak van het online bestellen, stopte het bedrijf met het aanbieden van huishoudelijke artikelen en speelgoed en richtte het zich volledig op elektro..

Nu staan Frans en Renate Cup als vierde generatie aan het roer van deze onderneming. Cup Arcen is een moderne elektrozaak, waar een ruim assortiment aan huishoudelijke apparaten, beeld- en geluidsapparatuur en bijbehorende accessoires zoals stofzuigerzakken, lampen en batterijen wordt aangeboden. De producten worden door eigen vakmensen bezorgd en geïnstalleerd. Ook voor onderhoud en reparatie van eigen elektrische apparatuur kan men bij Cup Arcen terecht. Sinds enige jaren biedt Cup Arcen haar producten aan onder de vlag van Electro World, de grootste Nederlandse franchiseformule in de consumentenelektronica.

Over het hofleverancierschap

De richtlijnen om in aanmerking te komen voor het mogen voeren van het predicaat ‘Hofleverancier’ vereisen onder meer dat de onderneming minimaal 100 jaar bestaat en in de branche of bedrijfstak een eerste of vooraanstaande plaats in de regio inneemt.