Gerenoveerde start- en landingsbaan MAA in gebruik genomen

30 juni 2023

Op vrijdag 30 juni is de start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA) officieel opnieuw in gebruik genomen. Voor de openingshandeling werd de landingsbaan ceremonieel geïnspecteerd waarna een watersaluut van de brandweer volgde. Kort daarvoor werd groen licht gegeven voor de landing van het eerste vliegtuig met burgemeester Basten-Boddin van gemeente Beek aan boord. Het betrof een elektrisch aangedreven vliegtuig. De start- en landingsbaan is vanaf zaterdag 1 juli 2023 weer beschikbaar voor het reguliere vliegverkeer.

Gedeputeerde Stephan Satijn (Economie en Financiën) van Provincie Limburg:

Vandaag is niet alleen het startsein gegeven voor de ingebruikname van de gerenoveerde start- en landingsbaan. Vandaag markeert ook de start van de transitie van MAA naar een toekomstbestendige, duurzame en omgevingsbewuste luchthaven. De landing van het elektrisch aangedreven vliegtuig staat daar ook symbool voor. Ik wens MAA veel succes!

Voor de noodzakelijke renovatie van de start- en landingsbaan hebben Provinciale Staten de luchthaven in juni 2022 een lening verstrekt. In december 2022 hebben Provinciale Staten ingestemd met de samenwerking met de Royal Schiphol Group en daarmee het toetreden van Schiphol als aandeelhouder van de luchthaven. Op 8 juni 2023 zijn daartoe de transactiedocumenten door Provincie Limburg en de Royal Schiphol Group getekend.

De samenwerking tussen Schiphol en MAA draagt bij aan de doorontwikkeling en verduurzaming van de luchthaven. Innovatie en elektrisch vliegen zijn in de door ontwikkeling de speerpunten, waarmee ook wordt bijgedragen aan het verminderen van de impact op de leefomgeving. De samenwerking tussen Schiphol en MAA richt zich ook op de afhandeling van vracht en innovaties op dat gebied. MAA is de tweede en de enige regionale vrachtluchthaven van Nederland en levert daarmee ook nationaal een belangrijke economische bijdrage.