Amerikaanse delegatie bijgepraat over waterveiligheid

31 augustus 2023

Een Amerikaanse delegatie van drie Congresleden en hoogwaterspecialisten van de American Flood Coalition werden deze week in Limburg bijgepraat over waterveiligheid. De Flood Coalition is een organisatie die met 370 Amerikaanse steden, overheden, het leger en het bedrijfsleven onderzoekt hoe de waterveiligheid kan worden verbeterd.

Doel van het bezoek, dat georganiseerd werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, was om te laten zien hoe de regio omgaat met overstromingsrisico’s, welke lessen hierin zijn geleerd en aan welke oplossingen gewerkt wordt.

Tijdens een informele bijeenkomst werden afgelopen maandag de Congresleden in Heerlen welkom geheten door een Limburgse delegatie. Deze bestond onder andere uit gedeputeerde Stephan Satijn, Roel Wever (burgemeester Heerlen), Antoine Scholten (burgemeester Venlo) en Wim Fabries (Rijkswaterstaat).

Dinsdag is de delegatie in Valkenburg bijgepraat over de aanpak van waterveiligheid in Limburg. Onderwerp van gesprek was onder andere het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Vanuit dit programma wordt er samen door Rijk, Provincie Limburg, Waterschap Limburg en de Limburgse gemeenten aan gewerkt om Limburg niet alleen beter te beschermen tegen hoogwater, maar ook beter voor te bereiden. Daarna ging de delegatie op bezoek bij het project Grensmaas: het grootste rivierproject in uitvoering in Nederland. Daar werden ze geïnformeerd over de rivierbeveiliging in Zuid-Limburg.


Zie ook

De Amerikaanse delegatie bij het Grensmaasproject. Foto: Consortium Grensmaas.