De oerboerroute: Een fietstocht terug in de tijd

8 augustus 2023

Zevenduizend jaar geleden vestigden zich in Zuid-Limburg de Bandkeramiekers: vernuftige prehistorische boeren. Om iedereen dit stukje prehistorische verleden van Zuid-Limburg te laten ontdekken, is de ‘oerboerroute’ ontwikkeld. Een fietsroute bestaande uit een noordlus en zuidlus die fietsers langs belangrijke vondstplekken, bijzondere musea en een natuurrijk landschap voert.

De fietsroute is onlangs officieel gepresenteerd vanuit het Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle, dat ook het startpunt is van deze fietsroute. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders van Provincie Limburg en Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg.

Museumroute en groenroute

De oerboerroute bestaat uit twee lussen, de museumroute (37,5 km) en de groenroute (49 km). Tijdens de museumroute kunnen onderweg vier musea worden bezocht, te weten: Het Historiehuis van de Maasvallei (Elsloo), Het Nieuwe Domein (Sittard), Expositie in Zorgcentrum Glana (Beek) en het Archeologisch Museum Stein (Stein). De grensoverschrijdende Groenroute voert de fietser door het plateaulandschap langs de Maas, het Albertkanaal en centrum van Maastricht. Beide routes zijn te volgen via het fietsknooppuntensysteem.

De oerboerroute is verkrijgbaar bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences- en Shops.


Zie ook

Anya Niewierra (directeur van Visit Zuid-Limburg) en gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders. Foto: Harry Heuts / Visit Zuid-Limburg