Brightlands Chemelot Campus werkt aan circulaire 100% Limburg-woning

14 februari 2024

Een groep Limburgse bedrijven en kennisinstellingen, aangevoerd door de Brightlands Chemelot Campus, werkt samen aan een innovatief woonconcept met circulaire, modulaire woningen. De woningen kunnen een oplossing bieden rondom de stikstof- en wooncrisis. In 2025 zijn de eerste rijtjeswoningen klaar voor de markt.

Financiering

Uniek aan dit project is dat de samenwerkende organisaties allemaal Limburgs zijn: ze ontwikkelen dus een 100% Limburgse woning. De financiering wordt onder meer verzorgd door OPZuid, een programma van de Europese Unie om innovaties te stimuleren. Provincie Limburg is cofinancierder. Samen zetten we een nieuwe stap naar een volledig circulaire economie in 2050.

Flexwonen

De rijtjeswoningen in dit project, die bestaan uit een houten frame, hebben als uitgangspunt dat ze volledig modulair, circulair en energieneutraal moeten zijn. Ze worden enkel gebouwd met biobased en circulaire materialen. Hiervoor zijn allerlei nieuwe materialen in ontwikkeling, zoals biobased wand- en plafondpanelen, thermochrome ramen (ramen die automatisch warmte buiten- of binnenlaten), losmaakbare tegelsystemen en lichtgewicht aerogel isolatieplaten. Al die elementen samen maken de woning volledig circulair. En daarmee is het woonconcept een mogelijke oplossing in de stikstof- en wooncrisis. Het wordt immers mogelijk om de woningen binnen één dag op locatie te plaatsen.

Consortium

De Limburgse organisaties die betrokken zijn binnen dit project, zijn CUBE Homes, SAM Panels, Mosa, Block Materials samen met Brightlands Materials Center, CHILL/ZUYD Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus, met ondersteuning van ZOwonen, Bouwmensen en Rabobank.


Zie ook

Een schets van de woningen. Foto: Brightlands Chemelot Campus.