Zoeken in de index
De Provincie Limburg kent kenniscentrum Brightsite, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, een subsidie toe van 9 miljoen euro voor de komende vijf jaar. Met deze steun stimuleert Brightsite de ontwikkeling en commerciële toepassingen van technologieën en de daarbij behorende opleidingen, die de chemische industrie in staat stellen de klimaatdoelstellingen te halen en een energietransitie te bewerkstelligen.
Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Over dit succesvolle project is nu een speciale talkshow opgenomen om de kennis en inzichten te delen.
Van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek hebben we het bericht vernomen dat één van de twee jonge dasjes uit Roermond die werden opgevangen inmiddels is overleden. Wij betreuren dit. Een Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum legt uit: ‘Dit is soms hoe het met jonge dieren gaat. De sterkste overleven, de zwakkeren redden het niet altijd. Dat geldt voor de natuur en dat is in ons opvangcentrum niet anders. Het tweede dasje maakt op dit moment het goed. ‘
Belgisch en Nederlands Limburg slaan de handen in elkaar om onderzoek te doen op het gebied van jeugd, gezondheid, beweging, voeding, klimaatadaptatie, biodiversiteit en natuurRijk leren. Dit vanuit de in de praktijk bewezen Gezonde Basisschool van de Toekomst (NL) en de ervaringen met vergroening van schooldomeinen(B). Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Universiteit Hasselt (Centrum voor Milieukunde en BIOMED) gaan de komende twee jaar samen meten wat de effecten zijn en wat we van elkaar kunnen leren als beide projecten worden gecombineerd. Met de samenwerking streven de gedeputeerden Lambrechts, Housmans en Mackus ernaar om aan beide zijdes van de grens praktische tools op te halen die helpen om nog meer balans te creëren in een duurzame en gezonde leefstijl van onze jeugd.
De Europese Commissie heeft deze week bekendgemaakt het prestigieuze Europees Erfgoedlabel voor het Verdrag van Maastricht voor vier jaar te verlengen. Het is de eerste verlengingsperiode sinds de toekenning van het label in februari 2018.
Provincie Limburg stelt voor het jaar 2021 een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling MKB innovatie topsectoren (MIT). Deze regeling maakt het voor innovatieve ondernemers mogelijk om kennis te vermeerderen, haalbaarheidsprojecten op te starten en deel te nemen aan kleine en grote R&D samenwerkingsprojecten. Provincie Limburg werkt voor de MIT-regeling Zuid samen met de provincies Noord-Brabant en Zeeland en met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De voorzitters van de drie Europese instellingen, het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie hebben vandaag de Gezamenlijke verklaring over de Conferentie over de toekomst van Europa ondertekend. In deze conferentie krijgt de burger de mogelijkheid om in een breed debat over de toekomst van de EU deel te nemen en de toekomst van de EU vorm te geven.
De muren komen op je af tijdens deze coronaperiode. Mensen zitten vaak in een isolement en hebben weinig contact met elkaar. In de Limburgse campagne ‘Samen in actie tegen Eenzaamheid’ vragen we dan ook aandacht om er met elkaar op uit te gaan de buitenlucht in. Doe dat met een vriend(in) of goede bekende en doorbreek daarmee ook eenzaamheid. Zeker in deze tijd.
Gemeenten in Limburg kunnen gebruik maken van een nieuwe provinciale subsidieregeling om de voorfase van woningbouwprojecten te versnellen. Met deze financiële ondersteuning kunnen gemeenten op een flexibele manier extra capaciteit en/of expertise inzetten. Gedeputeerde Staten hebben op 9 maart 2021 besloten tot het openstellen van deze subsidieregeling. Het subsidieplafond bedraagt € 663.223,00. Dit bedrag is door het ministerie van BZK beschikbaar gesteld. Per gemeente kan subsidie van maximaal € 40.000,- worden aangevraagd.
Limburg is een échte fietsprovincie
Toekomst voor de fiets: regio en rijk bouwen verder aan Nederland fietsland
Snel en veilig doorfietsen in het hele land. Met op handige plekken goede fietsenstallingen, waar je kunt overstappen op bus, trein, tram of auto. Zodat iedereen in Nederland op tijd en gemakkelijk met fiets naar het werk of naar school kan en de fiets een aantrekkelijke optie is naast de auto en het openbaar vervoer. Met die ambitie presenteren gemeenten, provincies, vervoerregio’s en het Rijk, verenigd in het fietssamenwerkingsverband Tour de Force, vandaag het Nationaal toekomstbeeld fiets op hoofdlijnen. Het plan bevat een eerste inventarisatie van mogelijke fietsinvesteringen in heel Nederland voor de komende jaren. Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) en Henk Brink (voorzitter Tour de Force) hebben het plan zojuist gepresenteerd.
Persdesk
De woordvoerders van de Provincie Limburg zijn uitsluitend bereikbaar voor de pers. Contactgegevens van onze woordvoerders en de persuitnodigingen treft u aan op de persdesk.
Nieuwsarchief
Een overzicht van oudere nieuws- en persberichten is terug te vinden op onze archiefwebsite.
Nieuwsbrief
Het laatste nieuws over beleidsonderwerpen van de Provincie Limburg kunt u wekelijks op donderdag in uw mailbox ontvangen. Meldt u aan voor de digitale nieuwsbrief.