Splitsingsbeleid gemeente Peel en Maas
Francien Limpens, woonambtenaar bij gemeente Peel en Maas, gaf een inspirerende presentatie over het splitsingsbeleid van haar gemeente. Het splitsen van woningen en/of kavels draagt bij aan het verkleinen van het woningtekort en biedt kansen om jongeren en ouderen in de eigen gemeente te houden. In 2022 ging de pilot van start en er kwamen volop principeverzoeken binnen. Het aantal ‘echte’ aanvragen bleef echter achter. Na evaluatie door Platform 31 en aanpassing van de regeling wordt er inmiddels wel veelvuldig gebruik van gemaakt. Bekijk de website van de gemeente Peel en de Maas voor meer informatie.
WoonLab Limburg: de praktijkgerichte academie
Vera Vondenhoff informeerde de aanwezigen over de opzet van dit toekomstige opleidingsprogramma inclusief reeds opengestelde LinkedIn groep, waar het niet alleen gaat over kennisdelen en ontwikkelen, maar ook over transparantie en door samenwerking meer vertrouwen in elkaar krijgen. In het bericht over de WoonLab Limburg vindt u hierover meer informatie.
Casussen BO Woondeal
Tijdens het Bestuurlijk Overleg Fysieke Leefomgeving Limburg (BOFLL) in mei heeft het Kernteam Woondeal verschillende casussen ingebracht ten behoeve van de wederkerigheid in relatie tot de Woondeal.
Spuitzones
Kay Thijssen (gemeente Venray) vertelt over de casus met betrekking spuitzones in relatie tot de realisatie van de Woondeal. In de Woondeal Limburg is afgesproken tot 2030 samen 29.550 woningen te realiseren. Spuitzones rond agrarische percelen, door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vormen daarbij een belangrijke belemmering.
Door recente uitspraken van de Raad van State over spuitzones komen deze plannen in de knel: ontwikkellocaties die al jaren in voorbereiding zijn, dreigen nu onzeker of onhaalbaar te worden door de verplicht aangehouden afstand van 50 meter tot agrarische percelen. Voor de 8 Noord-Limburgse gemeenten betekent dit dat circa 2.975 woningen geraakt worden, oftewel zo’n 28% van de regionale woonopgave. Hij roept de andere gemeenten op om dit ook voor hun regio in kaart te brengen.
Stikstof
Ankie Bosch (gemeente Roerdalen) vertelde over de belemmeringen omtrent stikstof en welke mogelijkheden zij ziet om de vergunningverlening te versnellen; wellicht een stikstofbank?
Rudolph Klarenaar gaf aan dat de Provincie werkt aan het Limburgs Offensief Stikstof (LOS), dat op 23 mei sonderend is besproken in de Provinciale Staten. Hierin staat de Limburgse aanpak beschreven waarmee de vergunningverlening vlot getrokken moet worden.
Onrendabele publieke toppen / herstructurering i.r.t. realisatie Woondeal
Jan Rademaker (Stadsregio Parkstad Limburg) lichtte de casussen vanuit Zuid-Limburg toe. Gemeente Heerlen heeft voor 1.468 woningen WBI (Woningbouwimpuls)-middelen en voor 887 woningen Wokt (woningbouw op korte termijn)-middelen ontvangen voor projecten binnen de stad. In de opzet van het nieuwe subsidie-instrumentarium van het Rijk, lijkt het niet mogelijk om een bijdrage te vragen voor dezelfde woningen uit de WBI, Wokt of realisatiestimulans, terwijl de publieke tekorten fors zijn.
Huurbevriezing / Partnership i.r.t. realisatie Woondeal
Lars Gärtener vertelde over de ingebrachte casus vanuit de corporaties betreffende de huurbevriezing. Hij schetste de effecten van de maatregel: 10.000 sociale huurnieuwbouwwoningen minder en 80.000 woningen minder verduurzaamd en vertelde over de stappen die de corporatiesector heeft gezet. Alle Limburgse Woondeal partners hebben de minister een brief gestuurd om haar te wijzen op de gevolgen. Diezelfde middag maakte (inmiddels demissionair) minister Keijzer bekend dat zij het plan om de sociale huren gedurende twee jaar te bevriezen intrekt. Dit besluit nam zij nog voordat de ministerraad bijeenkwam vanwege de val van de coalitie.
Toelichting Rijksregelingen
Ferry Kaal van bureau Metafoor gaf een toelichting op de aankomende Rijksregelingen ten behoeve van woningbouw. Hierbij zoomde hij in het bijzonder in op de Realisatiestimulans en de Woningbouwimpuls 2.0 (WBI).
Realisatiestimulans
De realisatiestimulans is gericht op woningbouw in kwetsbare gebieden, het versterken van de ambtelijke capaciteit bij gemeenten en de bouw van zorggeschikte en geclusterde woningen. Gemeenten ontvangen een bijdrage van € 7.000 per betaalbare woning waarvan de bouw is gestart. Bekijk de website van Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor meer informatie.
WBI
Voor de komende periode is € 500 miljoen beschikbaar, verdeeld over meerdere tranches. De eerste tranche start in 2025. De aanvraag kan vermoedelijk medio september worden ingediend, begin december volgt de uitslag en halverwege december wordt uitgekeerd.
Let op: start tijdig met de voorbereiding.
De Provincie stelt Metafoor beschikbaar ter ondersteuning van gemeentelijke aanvragen.