De wilde kat in Limburg
De wilde kat is sinds 2002 terug in Nederland en komt nu nog vooral in Zuid-Limburg voor. De dieren die nu in Zuid-Limburg leven zijn afkomstig uit de Eifel of de Ardennen. De jonge Belgische en Duitse dieren gaan op zoek naar een eigen leefgebied en een partner en komen zo in onze provincie terecht.
Onderzoek voor meer kennis over de wilde kat
Het project ‘Opmars van de Limburgse kat, een groene loper voor de wilde kat in Limburg’ is door ARK Rewilding Nederland van 2021 tot en met 2024 uitgevoerd. Het project is financieel ondersteund door Provincie Limburg vanuit de Subsidieverordening Inrichting Landelijk Gebied (SILG).
47.000 bomen en struiken aangeplant
Met de aanplant van 47.000 bomen en struiken is het leefgebied voor de wilde kat verbeterd en zijn bestaande leefgebieden van de wilde kat met elkaar verbonden. Deze aanpak sluit aan bij de leefgebiedenbenadering van de Provincie Limburg. Dat betekent dat ook andere soorten zoals de grauwe klauwier, boommarter, vliegend hert, rode wouw en vleermuizen meeprofiteren van de maatregelen.
Resultaten van de monitoring
De verspreiding van de wilde kat in Limburg is toegenomen. Hij is waargenomen op wildcamera’s in de buurt van Meerssen. Zo ver noordelijkwestelijk was hij nog niet eerder gezien.
De wilde kat en de Limburgse natuur
De wilde kat leeft voornamelijk in het bos en gebruikt bosranden en graslanden om eten te vinden. Grote open landschappen vermijden ze. Kleine landschapselementen, zoals heggen, zijn aantrekkelijk voor ze. Het leefgebied van de wilde kat kan worden uitgebreid via natuurlijk bosbeheer. Door het ontwikkelen van structuurrijke bossen en brede bosranden met veel struiken, of door het aanleggen van aanleggen van verbindende landschapselementen, zoals struweelhagen en bosjes. Ook kan het helpen om graslanden minder intensief te beheren om zo de biodiversiteit te verbeteren. Hierdoor neemt de muizenstand toe en ontstaan ruigtes die de wilde kat gebruikt om zich te verplaatsen, te verstoppen of om onder te rusten.