TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft berekend dat in 2030 een extra hoogspanningslijn nodig is tussen Maasbracht en Eindhoven. Dat komt doordat het gebruik van het landelijke hoogspanningsnet toeneemt, door:
- Een toename van vraag en aanbod. Dit komt doordat we meer stroom gebruiken met bijvoorbeeld elektrische auto’s, zonnepanelen en industrie.
- Veel stroom wordt straks opgewekt met windmolens op zee, in plaats van in een energiecentrale in het land. De stroom moet daardoor een langere weg afleggen naar de gebruiker. Dat vraagt meer van het hoogspanningsnet.
- Zon en wind geven soms teveel stroom en soms te weinig. Bij teveel stroom wordt het naar het buitenland vervoerd. Bij een tekort wordt stroom geïmporteerd. Ook dat vraagt meer van het hoogspanningsnet.
Waar komt de extra hoogspanningslijn?
Tussen de hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven is een groot zoekgebied. Daarbinnen zijn nu drie mogelijke routes bekend geworden. Route west, route midden en route oost:

Toelichting op de afbeelding
In de afbeelding zijn drie mogelijke routes te zien voor de hoogspanningslijn tussen Eindhoven en Maasbracht.
-
Alternatief west loopt ten westen van Geldrop naar het zuiden, passeert dan ten oosten van de Weerter- en Budelerbergen, tussen Weert en Nederweert door. De route loopt langs de westkant van Heel naar Maasbracht.
-
Alternatief midden passeert ten oosten van Geldrop en loopt dan tussen Asten en Someren door naar het zuiden, onder de Groote Peel door. De route passeert daarna ten oosten van Nederweert verder naar het zuiden. De route loopt langs de westkant van Heel naar Maasbracht.
-
Alternatief oost passeert ten oosten van Geldrop en loopt dan ten noorden van Asten en de Groote Peel. De route buigt daar af naar het zuiden, tussen de Groote Peel en Meijel door. De route loopt langs de oostkant van Heel naar Maasbracht.
Wat gebeurt er nu?
Er ligt een concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage. In de concept-NRD staat welke mogelijke routes en milieueffecten voor de hoogspanningslijn worden onderzocht. Ook is het participatieplan aangepast. Hierin staat hoe de omgeving bij het energieproject kan meedenken en meepraten. U kunt tot en met 26 juni reageren op de concept-NRD en op het participatieplan.
Meer weten? Volg het webinar.
Op maandag 2 juni om 19.30 uur kunt u een webinar volgen. Daarin wordt meer over het project en over de mogelijke routes verteld en kunt u vragen stellen. Het webinar is na afloop terug te zien. Op de website van RVO vindt u de link. Inschrijven is niet nodig.
Of kom naar een inloopavond!
Ook zijn er vier inloopavonden. U krijgt dan informatie op een informatiemarkt waar u vragen kunt stellen aan medewerkers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en van TenneT. U kunt vrij in- en uitlopen tussen 19.00 tot 21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.
De bijeenkomsten zijn op:
- Woensdag 4 juni: Het Baekerhoes in Maasbracht
- Donderdag 5 juni: De Weeffabriek in Geldrop
- Dinsdag 10 juni: De Ruchte in Someren
- Woensdag 11 juni: De Bombardon in Heythuysen
Deze locaties zijn zo goed mogelijk verdeeld over het zoekgebied. Het betekent overigens niet automatisch dat de verbinding langs deze 4 locaties komt.
Meer informatie of een reactie indienen?
De concept-NRD en het participatieplan, informatie over de inloopavonden en over hoe u kunt reageren leest u op de pagina '380 kV Netuitbreiding Maasbracht - Eindhoven' van RVO. Meer informatie over het project zelf vindt u op de pagina 'Netuitbreiding 380 kV Maasbracht – Eindhoven' van Tennet.