Limburg 150 jaar uniek van en in Nederland

Op 11 mei 2017 is het precies 150 jaar dat Limburg uniek van én in Nederland is. Om deze historische mijlpaal te vieren organiseren de Provincie Limburg en anderen een aantal activiteiten.

 • Historie

  Historische kaart Limburg De twee voornaamste leden van de Duitse Bond (Pruisen en Oostenrijk) raken in 1866 met elkaar in oorlog waardoor de Duitse Bond uiteenvalt. Daarmee komt – na bijna dertig jaar – een einde aan de dubbele staatkundige status van Limburg. Dit wordt op 11 mei 1867 formeel bekrachtigd in het (tweede) Verdrag van Londen. Sindsdien is Limburg uniek van én in Nederland.

 • Viering 150 jaar Limburg 11 mei 2017

  Donderdag 11 mei 2017 was het precies 150 jaar geleden dat het Verdrag van Londen werd bekrachtigd. Daarmee kwam er een einde aan de dubbele staatkundige status van Limburg: vanaf 11 mei 1867 is Limburg enkel en alleen een provincie van Nederland. Dit heuglijke feit werd op initiatief van Provinciale Staten op 11 mei gevierd met een symposium én een bijzondere feestelijke zitting van Provinciale Staten in het Gouvernement te Maastricht.
  Zowel het symposium als de bijzondere zitting werden live uitgezonden.
  Uitzending gemist? Geen nood. U kunt ze terugkijken.

 • Videoboodschap groothertogdom Luxemburg

  11 mei 2017

  Gouverneur Theo Bovens stuurde op 11 mei 2017 een videoboodschap aan de heer Bettel, Minister-President van het Groothertogdom Luxemburg, dat eveneens 150 jaar geleden krachtens het Verdrag van Londen historisch los kwam van de banden met de Duitse Bond.

 • Uitgave postzegel 150 jaar Limburg

  Ter gelegenheid van Limburg 150 jaar uniek van én in Nederland heeft de Provincie Limburg een unieke postzegel uitgebracht.
  De postzegel is in een zeer beperkte oplage van 2000 exemplaren gedrukt en is alleen bij de Provincie Limburg verkrijgbaar.

 • Regionale omroep L1

  Voorafgaand aan de viering op 11 mei o.a. elke dag een bijzonder en vaak vergeten verhaal uit anderhalve eeuw Limburgse historie. Verder interviews in de Stemming en Avondgasten. En het rechtstreeks uitzenden van de bijzondere viering op 11 mei.

 • Molens Limburg op 11 mei in vreugdestand

  Ter gelegenheid van '150 jaar Limburg' plaatsten Limburgse molenaars hun molen op 11 mei in de zogenaamde vreugdestand.

 • Sociëteit van Oranje Venlo herdenkt 150 jaar Limburg

  Feestelijk herdenkingsprogramma op 11 mei in Domani in Venlo met o.a. concert door het Reünieorkest Limburgse Jagers en tafelgesprek over identiteit. Wanneer zijn we Limburgers en wanneer zijn we Nederlanders en waarom?

 • 150 jaar Limburg - Volkskrant Magazine

  Ter gelegenheid van 150 jaar Limburg een speciale Limburg-editie van het Volkskrant Magazine op zaterdag 6 mei. Een eigen initiatief van het Volkskrant Magazine. Interviews met o.a. Cécile Narinx, Marcia Luyten, Jan Hoen, Kiki Niesten en nog veel meer.

 • Stripboek 150 jaar Limburg

  Stripboek 150 jaar Limburg De grens is de inspiratie voor een stripboek over Limburg. Het stripalbum zal meer dan 120 pagina’s tellen en is vanaf eind 2017 verkrijgbaar bij de afsluiting van 150 jaar Limburg.

 • Expositie Limburgs Museum

  Expositie Limburg ontstaat steeds opnieuw In het Limburgs Museum in Venlo is een permanente expositie ingericht over het ontstaan van Limburg en haar Limburgers.

 • Logo 150 jaar Limburg

  Speciaal voor '150 jaar Limburg' heeft de Provincie aan Limburg ontwerpstudenten van Zuyd Hogeschool gevraagd om een beeldmerk te ontwerpen. Drie studenten gingen hiermee aan de slag. Aline van Thoor maakte het winnende ontwerp dat u nu dan ook overal kunt zien waar sprake is van '150 jaar Limburg'.

 • Agenda

  Banner 150 jaar Limburg Organiseert u een activiteit in het kader van 150 jaar Limburg? Laat het ons weten. U kunt dan de beschikking krijgen over een banner/spandoek, het logo en uw activiteit wordt opgenomen op de activiteitenkalender.

 • Zomer 2017: culturele activiteiten door heel Limburg

  In augustus en september wordt een theatervoorstelling rond het thema '150 jaar Limburg' op zes speelplekken (theaterfestivals) in Limburg gespeeld. Deze theatervoorstelling met als werktitel 'In het Zuiden ligt alles anders' wordt door Het Laagland & VIA Zuid gemaakt en gaat over het verleden (identiteit) , het heden (het Limburg van nu) en de toekomst van Limburg (hoe geef jij Limburg door).

 • De Limburg Agenda

  Momenteel wordt met vooral Limburgse partijen nagedacht over thema’s die over 15 jaar voor Limburg zeker aan de orde zijn: Klimaat en energie, lang en gezond leven, nieuwe technologie, nieuwe georganiseerde samenleving, identiteit en diversiteit, ruimte om te genieten en leven en werken in de nieuwe economie.

 • Digitaal platform 150 jaar Limburg

  In de loop van 2017 wordt een digitaal platform ingericht met historisch beeldmateriaal dat voor iedere geïnteresseerde toegankelijk is.

 • I love Limburg

  100 weetjes van Limburg in minder dan 4 minuten!

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken