Verena Reinders


Flexibel en fluïde. Dat is de toekomst, volgens Verena Reinders. Niet alleen van mobiliteit, maar ook van wonen, werken en onderwijs. Verena is docent mediavormgeving bij Techniekcollege en coördinator internationalisering bij Arcus College. Ook is ze medeoprichter van Tiny House Sittard-Geleen.

Je houdt je bezig met veel verschillende dingen!

Ik houd van afwisseling, zowel privé als op werkgebied. Daarom ben ik altijd bezig met verschillende opdrachten. Dat eigenwijze en artistieke had ik als kind al in me. Bij de projecten die ik doe werk ik het liefst samen met anderen. Het geeft mij energie om gezamenlijk een resultaat neer te zetten.

Hoe belangrijk is mobiliteit voor jou?

Mobiliteit zit in de mens. Iedereen verplaatst zich, of dat nu naar je werk is of naar de andere kant van de wereld. Ik reis zelf veel en ben heel vaak verhuisd. Op dit moment woon ik anti-kraak. Ik heb ooit een huis gekocht, maar dat paste niet bij me. Ik wil alle opties openhouden. Ik denk dat steeds meer mensen dat zo zien. De nieuwe generatie woont niet meer zijn hele leven in hetzelfde huis. Ze nemen een tussenjaar of sabbatical om de wereld te ontdekken. In feite verlengen ze hun jeugd.

Hoe verplaats jij je dagelijks?

Met de fiets en met de trein. In de trein kan ik de reistijd zinvol benutten met werk of ‘ontstressen’. Ik haat in de file staan, zonde van de tijd! Ik heb wel een auto, maar die deel ik met anderen volgens het concept ‘leasen in de deeleconomie’. Als ik op vakantie ga met het vliegtuig, laat ik ‘m achter op Schiphol en gebruiken anderen mijn auto.

Hoe kijk jij naar de toekomst?

Alles wordt flexibel en fluïde. Wonen, werken, studeren en mobiliteit. Huizen en voertuigen printen we straks gewoon 3D. Het blijft natuurlijk koffiedikkijken, maar je voelt dat we in een transitie zitten. Tiny houses sluiten aan bij die trend. Ze doorbreken het heersende individualisme en materialisme. Je woont in een community. Interessant is dat je opeens moet gaan nadenken over hele simpele dingen zoals het hebben van een wasmachine. We vinden veel zaken zo vanzelfsprekend, dat we ze niet meer zien – laat staan waarderen.