Tom Terhaag


Waarom dezelfde producten uit Amsterdam of China laten komen terwijl ze in je eigen stad op voorraad liggen? Met die gedachte richtte Tom Terhaag in oktober 2017 InVenlo.nl op, een bezorgdienst voor lokale producten met e-bikes als uitgangspunt.

Hoe reis jij door Limburg?

Met de auto en sinds kort met een elektrische leenfiets. Het openbaar vervoer sluit niet aan bij mijn behoeften als ondernemer en als vader van twee jonge kinderen. Ik wil niet afhankelijk zijn van vertrektijden. Uiteindelijk draait het om twee dingen: snelheid en gemak. Dat geldt voor boodschappen, maaltijden en andere spullen. Maar ook voor mobiliteit.

Wat is volgens jou grenzeloze mobiliteit?

Duurzame mobiliteit is de toekomst. In personenvervoer zijn we al goed op weg. Ik kijk uit naar de opkomst van elektrisch goederenvervoer. Bij winkelbevoorrading is de last mile vaak het moeilijkst. Vrachtwagens in het centrum zijn een ergernis voor winkelend publiek en ze dragen niet bij aan de leefbaarheid. Gemeenten willen daarom autovrije binnensteden. Daarom moeten we investeren in ‘groene’ oplossingen.

Welke gevolgen heeft de opkomst van e-commerce voor mobiliteit?

Hoe meer er online wordt gewinkeld, hoe complexer de logistiek. Als je nu iets bij Zara bestelt komt dat nog steeds uit een distributiecentrum in Spanje, terwijl datzelfde artikel ook in de vestiging in jouw stad hangt. Inefficiënt en niet goed voor het milieu. Ik verwacht dat ‘ship-from-store’ een grote vlucht neemt en dat distributiecentra lokaler worden.

Wat is jouw advies voor lokale ondernemers?

De aantrekkelijkheid van een binnenstad wordt bepaald door het winkelaanbod. Daar ligt het onderscheidend vermogen. Gelukkig keert de trend, grote ketens maken weer plaats voor kleine winkeliers. Door in te zetten op de digitale mobiliteit kunnen lokale ondernemers hun positie versterken. Er zijn nu al restaurants die via InVenlo.nl méér omzet draaien dan in hun fysieke zaak. Mijn advies: bundel de krachten, fysiek maar ook digitaal!