Said Laouaji


Soms moet je buiten de gebaande paden treden om je doel te bereiken. Dat is iets wat Said Laouaji als BPV-coördinator (beroepspraktijkvorming) dan ook doet. Om zijn studenten de voordelen te laten zien van een buitenlandstage, zette hij samen met zijn collega Verena Reinders ietwat eigenwijs een aparte website op. ArcusGoesInternational.nl is een groot succes. Volgens hen is grensoverstijgende mobiliteit dan ook cruciaal voor een provincie als Limburg.

Waarom vind je grensoverstijgende mobiliteit zo cruciaal voor Limburg?

“Ik geloof dat we met mobiliteit een belangrijk thema als werkloosheid kunnen oplossen. Een aantal jaar geleden hadden wij in Nederland te veel net afgestudeerde kinderopvangleiders. In Duitsland konden ze deze mensen juist goed gebruiken. Vanuit Arcus hebben we toen cursussen aangeboden, waardoor de starters vrij snel inzetbaar waren over de grens. Dat werkte enorm goed.”

Maar is bij het werken over de grens de taal dan geen struikelblok?

“Dat hoeft geen probleem te zijn. Sterker nog, een open blik en het aangaan van een uitdaging als het leren van een vreemde taal horen bij de 21 century skills. Wat is er nu mooier op je cv dan een aantal maanden stagelopen in België of Duitsland?”

Wat houdt mensen dan tegen om in het buitenland stage te lopen of te werken?

“De mindset, die moet veranderen. Kijkend naar onze studenten bijvoorbeeld, die zitten hier op school in Heerlen, en ze willen hier ook werken. Limburg is juist een uitgelezen plek om verder te kijken, richting Duitsland en België. De infrastructuur is hier al top. Maar studenten en starters zijn toch bang voor bijvoorbeeld het papierwerk. Terwijl er juist verschillende regelingen en beurzen zijn waar studenten gebruik van kunnen maken.”

Hoe zou die attitude veranderd moeten zijn 5 jaar na nu?

“Ik zou willen dat studenten niet meer praten over stage lopen of werken in het buitenland, maar zeggen dat ze naar bedrijf x, y of z gaan. Iedereen werkt immers in Europa.”