Interview Renan Schulze


Op een niet-alledaagse manier naar mobiliteit kijken? Voor Renan Schulze uit Bocholtz, trainee bij het cluster Mobiliteit van de Provincie Limburg, is het de normaalste zaak van de wereld. Ze is onderdeel van het team dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een nieuwe mobiliteitsaanpak voor Limburg. Haar achtergrond in de beeldende kunst en cultuurwetenschappen komt daarbij goed van pas.

Hoe kwam je bij het cluster Mobiliteit van de Provincie Limburg terecht?

Na mijn studies beeldende kunst en cultuurwetenschappen kreeg ik via het traineeprogramma Richting-Zuid de kans te ontdekken wat het is om voor een overheid te werken. Nadat ik mijn eerste opdracht bij gemeente Heerlen had afgerond, ben ik aan de slag gegaan bij Provincie Limburg.

Je staat mee aan het roer van een nieuwe mobiliteitsaanpak. Komt je achtergrond in de kunst en cultuur daarbij goed van pas?

Zeker, als kunstenaar zoek ik steeds naar verrassende verbindingen waarbij ik graag buiten de de gebaande paden treed. Ik merk dat de Provincie die houding ook aanneemt in de manier waarop ze naar mobiliteit kijkt. Het gaat niet alleen om investeren in nieuwe infrastructuur, maar ook in het zoeken naar mobiliteitsoplossingen die minder voor de hand liggen. Of dat nu is op het gebied van innovatie, duurzaamheid of grensoverschrijdende mobiliteit. Deze ontwikkeling juich ik enorm toe!

De Provincie maakt werk van grensoverschrijdende mobiliteit. Wat houdt dat in en wat vind je ervan dat dit gebeurt?

Er wordt veel meer over grenzen heen gekeken. De Provincie Limburg neemt het voortouw in samenwerking met aangrenzende regio’s. Bijvoorbeeld in het gebied Kerkrade-West. Daar zit de Provincie nu aan tafel met Aken om te kijken hoe ze elkaar in de ontwikkeling van de fietsinfrastructuur kunnen vinden. Zelf groeide ik op in Bocholtz en ben ik altijd heel erg op Aken georiënteerd geweest. Reizen naar Aken is voor mij net zo logisch als reizen naar een Nederlandse stad. Ik denk dat het voor Limburgers uit de vele grensgemeenten een positieve ontwikkeling is dat de Provincie rondom mobiliteit voor grensoverschrijdende samenwerking kiest.