Hans Dullaart


Innovatie is goed, maar kijk ook naar hoe het vroeger was. Dat zegt beeldend kunstenaar Hans Dullaart. Hij werkt als fietsenmaker bij de nieuwe ondergrondse fietsenstalling bij het NS-station Maastricht waar hij dagelijks vele reizigers ontmoet.

Kunstenaar én fietsenmaker?

Aan fietsen en brommers sleutelen is altijd een hobby geweest. Ik ben weg van alles wat mechanisch is. Dat zie je ook terug in mijn kunstwerken in de steampunkstijl. Op dit moment werk ik aan een mechanische draaimolen die wordt aangedreven door een fiets. Samen met mijn vrouw struin ik rommelmarkten af op zoek naar oude spullen.

Waar komt die fascinatie voor oude spullen vandaan?

Kwaliteit is voor mij belangrijk. Ik koop alleen dingen die lang meegaan, die je kunt recyclen of opnieuw kunt verkopen. Ik geloof dat we moeten inzetten op lokale industrieën, die zijn per definitie milieuvriendelijker. In Maastricht vind je nog steeds fietsenwinkels die van generatie op generatie voortgezet worden. Daarnaast ontstaan nieuwe werkplaatsen voor retrofietsen. Leuk is dat!

Hoe ziet u de toekomst van mobiliteit?

De fiets wordt steeds belangrijker om - in combinatie met het openbaar vervoer - lange afstanden af te leggen. Een fiets is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook voor iedereen bereikbaar. In tegenstelling tot elektrische auto’s. Die zijn alleen voor de happy few te betalen.

Wat moet er volgens u gebeuren?

We leven in een interessant tijdperk. Veel ontwikkelingen en weinig tijd. Nu is het moment om zaken aan te pakken. Begin bij het onderwijs. Leer kinderen dat het niet normaal is om naar de andere kant van Europa te vliegen voor een paar tientjes. Herzie de klassieke manieren van vervoer. Zoals fietsen, maar ook zeilen. En benut alternatieve energiebronnen, zoals waterkracht en zonne-energie.

Heeft u een boodschap voor de Limburgers?

We wonen in zo’n mooie provincie, daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. De fietser kan zich steeds gemakkelijker door Limburg bewegen. Er zijn schitterende routes door de natuur en pontjes over water. Prachtige wegen met bomen ernaast, nog uit de tijd van Napoleon! Ik zeg: geniet van alle mooie dingen om je heen en wees er vooral zuinig op!