Het gelijk van Einstein


Einstein heeft gelijk! Zwaartekrachtsgolven bestaan. De theorie, die kenden we al 100 jaar. Nu hebben we ook het bewijs. Op 14 september 2015 zijn zwaartekrachtsgolven voor het eerst waargenomen.

En op 11 februari 2016 maakte de Ligo Virgo Collaboration officieel bekend dat zij gravitatiegolven ontdekt hebben van twee fuserende zwarte gaten op 1,3 miljard lichtjaren van de aarde. Op 14 augustus 2017 werd zelfs met drie detectoren, twee in de Verenigde Staten en de Virgo-detector in Italië, een eerste gezamenlijke ontdekking van zwaartekrachtgolven gedaan! Deze laatste ontdekking toont aan dat een wereldwijd netwerk van zwaartekrachtgolfdetectoren een betere lokalisatie van de bron oplevert én verschaft inzicht in de polarisatie van zwaartekrachtgolven.

Effecten zwaartekracht nu ook meetbaar

Wetenschappers kunnen de effecten van zwaartekracht nu op een directe manier meten. De allergrootste en de allerkleinste structuren in het heelal kunnen nu bestudeerd en aan elkaar gekoppeld worden. We kunnen nu ontdekken hoe ons heelal in elkaar zit, hoe het zich door miljarden jaren heeft ontwikkeld. Dat is niet alleen ontzettend spannend voor wetenschappers, het biedt ook nieuwe kansen voor de samenleving!

Eerst kon je alleen maar kijken naar het heelal en nu heb je een tweede zintuig erbij. Je kunt ook horen.

Jo van den Brand,
programmaleider zwaartekrachtsgolven Nikhef