Bijensymposium 2020: Bijen en Buitengebied


Op 17 september 2020 van 10.00 tot 16.00 uur vindt het Bijensymposium 2020 plaats in het Gouvernement aan de Maas en via een e-symposium.

Bijen en andere bestuivende insecten hebben het na zeven jaar nationaal bijenbeleid onverminderd moeilijk. Vooral in het buitengebied. De Nationale Bijenstrategie constateert met grote urgentie dat de doelen niet worden gehaald.

Nodig is de transitie van kleine pilotprojecten naar duurzame en grootschalige aanpassingen in de dagdagelijkse praktijk. Deze vijfde editie van het symposium Limburgers Bijeen voor Bijen vraagt alle partijen wat voor die transitie nodig is

Programma

10.00 uur: Welkom en inleiding

10.10 uur: Marten Schoonman (Naturalis Biodiversity Center)
Stand van zaken Nationale Bijenstrategie en het ‘convenant Limburgers Bijeen voor bijen’

10.35 uur: Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut)
Natuurinclusieve Landbouw op het Limburgse Land- en tuinbouwbedrijf

11.00 uur: Aard Mulders (LNV)
Vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid

11.25 uur: Pauze

11.40 uur: Terug- en vooruitblik resultaten en plannen van de Limburgse convenantpartners

12.20 uur: Uitleg Workshops

12.30 uur: Lunch

13.30 uur: Start workshops, keuze uit:

  • Theory of Change in de Limburgse praktijk, Marten Schoonman (Naturalis)
  • Natuurinclusieve Landbouw op het Land- en tuinbouwbedrijf in de praktijk, Jan Willem Erisman (Louis Bolk Instituut)
  • Vergroening Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van Europa 2021 - 2028, Aard Mulders (Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit)

15.00 uur: Afsluiting
Samenvatting en overdracht stokje naar organisator 2021

15.30 uur: Netwerkborrel

Inloggen e-symposium

Voor het e-symposium maken we gebruik van de online tool Webex. Hierbij logt u via een link in en kunt u het e-symposium volgen. Hieronder vindt u verschillende links. Eén voor het plenaire gedeelte in de ochtend en daarna de links voor de verschillende live workshops. Na het plenaire gedeelte verlaat u de Webex-vergadering en logt dan in bij één van de workshops. Na het volgen van één workshops verlaat u wederom de Webex-vergadering om vervolgens de link voor de plenaire afsluiting te openen.

Problemen met inloggen? Meer informatie vindt u in de handleiding 'Deelnemen aan event' (pdf, 258 kB).

Online workshops

Naast bovenstaande workshops die tijdens het symposium live gepresenteerd worden, worden er ook een aantal workshops vooraf opgenomen, die dan online te bekijken zijn:

  • Samenwerking in het Buitengebied, Pieter Puts (Natuurrijk Limburg)
  • 1 miljoenbomen plan en exoten met een lange bloeiboog + landelijk initiatief, Kars Veling (De Vlinderstichting)
  • Van Bijen oase naar Groene Cirkels in Limburg, Ron Janssen (IKL) en Hannie Korthof (Omgevingsdienst West-Holland en Groen Cirkel Bijenlandschap)
  • Biodiversiteit in buitengebied verhogen: Hoe samenwerken en uitvoeren in buitengebied in de Limburgse praktijk, Jannie Vos (BTL Nederland)
  • Biodiversiteit en Infra: mogelijkheden voor bijen bij aanleg van grote infra in Maastricht, Peter Alblas (CNME Maastricht)
  • Eikenprocessierups bestrijden door biodiversiteit en predatoren te bevorderen, Jules Sondeijker (Gemeente Sittard-Geleen)

Meer informatie

Meer weten over de vier eerdere Limburgse bijensymposia, kijk dan op www.citaverde.nl/bedrijfsopleidingen/projecten/samen-voor-bijen/