Limburg viert 75 jaar bevrijding


Deel je ideeën en doe mee

Alle ideeën om 75 jaar bevrijding in Limburg onvergetelijk te maken zijn van harte welkom. Het maakt niet uit of het een klein of groot idee is. Of het al is uitgewerkt of nog pril is. Het burgercomité 75 jaar Limburg hoort graag hoe we volgens jou in Limburg 75 jaar vrijheid en bevrijding kunnen herdenken, vieren én doorgeven.

Blue Billywig video embed

Kom naar de ideeën-avonden op 22 en 29 oktober

Deel je idee met het burgercomité 75 jaar bevrijding, doe inspiratie op en onderzoek of jouw idee een ander idee kan aanvullen of versterken.  Op 22 oktober ben je welkom in het Limburgs Museum, Keulsepoort 5, 5911 BX Venlo. Op 29 oktober in het Continium discovery center, Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade. Beide avonden starten om 19.00 uur. Inloop vanaf 18.30 uur. Meld je vóór 15 oktober 2018 aan via onderstaand formulier. Het programma en nadere informatie over deze avonden ontvang je een week voordat de bijeenkomsten plaatsvinden.

Logo 75 jaar bevrijding Limburg en 75 jaar bevrijding onder elkaar

Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Onze verhalen en herinneringen aan onze oorlogshelden willen we doorgeven. Daarom vieren we in Limburg 75 jaar vrijheid op een onvergetelijke manier. Vieren om te herdenken en vieren om onze vrijheid door te geven aan de huidige en aan nieuwe generaties.

75 jaar bevrijding in Troonrede 2018

Leden van de Staten-Generaal,

In het parlementaire jaar dat voor ons ligt, start de herdenking van 75 jaar bevrijding. In het najaar van 1944 werd de bezetter uit grote delen van Zuid-Nederland verdreven.

Boven de grote rivieren duurde het nog een lange Hongerwinter voordat ook daar het Wilhelmus weer klonk.Op herdenkingsmomenten als deze realiseren we ons hoe sterk het land is dat sindsdien is opgebouwd. Sterk in termen van welvaart, ondernemerschap en bestaanszekerheid. Sterk door de democratische waarden die verankerd zijn in onze rechtsstaat: gelijkwaardigheid, tolerantie, vrijheid en rechtszekerheid. En Nederland is sterk door de beschikbaarheid van zorg, onderwijs en een dak boven het hoofd. Zo vertelt de naoorlogse geschiedenis een verhaal van vooruitgang en verbetering. Ondanks perioden van neergang is de richting omhoog en vooruit.

Start viering in Limburg

Kaartje Limburg Mesch uitgelicht
Herman Kaiser boegbeeld 75 jaar bevrijding

Herdenken is het telkens opnieuw funderen van de waarden waarop wij samen staan.

Herman J. Kaiser
regisseur en voorzitter comité 75 jaar bevrijding