De VoorzieningenWijzer in Limburg


Er is veel hulp in Nederland voor huishoudens die weinig te besteden hebben. Van toeslagen van de Rijksoverheid tot gemeentelijke regelingen en fondsen. Maar dan moet je wel weten waarvoor je in aanmerking komt en hoe je iets aanvraagt. Daar helpt De VoorzieningenWijzer bij.

Als mensen gebruik willen maken van De VoorzieningenWijzer, dan krijgen ze een persoonlijk gesprek met een getrainde adviseur van de gemeente, woningcorporatie of welzijnsorganisatie. De adviseur laat zien waarvoor iemand in aanmerking komt en helpt ter plekke om dit aan te vragen. Hierdoor heeft een bewoner gemiddeld € 500,- meer te besteden op jaarbasis. Daarnaast levert het adviesgesprek meer zelfstandigheid, mentale rust en participatie van de kinderen op.

Maatschappelijke impact

Naast de directe voordelen voor de huishoudens die meedoen, is er ook een positief maatschappelijk effect. De gemeentelijke regelingen worden beter benut en bewoners lopen minder risico op kosten die ze niet kunnen betalen. Van de geholpen huishoudens stroomt 3% sneller door naar schuldhulpverlening. Dit blijkt uit de Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse van Be Think. Ook stroomt 5,8% van de geholpen huishoudens sneller door naar werk, wat per huishouden 3 maanden bijstandsuitkering scheelt.

Vijftien Limburgse gemeenten

SchuldenlabNL heeft De VoorzieningenWijzer op 2 juni 2020 officieel opgenomen als effectief instrument om te zorgen dat mensen een beroep doen op voorzieningen waarvoor ze in aanmerking komen. Inmiddels is De VoorzieningenWijzer in meer dan 50 gemeenten ingezet.

In de provincie Limburg wordt De VoorzieningenWijzer ingezet in de volgende gemeenten: Weert, Nederweert, Bergen, Gennep, Venray, Roerdalen, Maasgouw, Maastricht, Beekdaelen, Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Voerendaal en Heerlen.

Meer informatie

Ga voor meer info naar devoorzieningenwijzer.nl en datgeldtvoormij.nl.
Of bekijk de video 'De VoorzieningenWijzer voor professionals' op YouTube.