Voor wie
Als u afvalwater gaat lozen op de riolering, het oppervlaktewater of de bodem, dan moet u dit veelal melden op grond van het Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi).
U bent verplicht dit te melden bij een gemeente (lozen op de bodem of de riolering), of een waterschap (lozen op het regionale watersysteem), Rijkswaterstaat (lozen op het hoofdwatersysteem) of de Provincie (lozen in de bodem op een diepte groter dan 10 m).
Neem bij twijfel hierover contact op met uw gemeente.
Sommige lozingen, zoals hemelwater of afvalwater afkomstig van gevelreiniging, zijn toegestaan zonder melding.
Als u activiteiten wilt gaan verrichten die te maken hebben het grondwater of het oppervlaktewater en deze gaan niet dieper dan 10 meter onder het maaiveld, dan heeft u te maken met de Waterwet. Bijvoorbeeld als u verontreinigende stoffen wil lozen op het oppervlaktewater, of grondwater wil onttrekken aan de bodem, water wil infiltreren in de bodem of een sloot dempen. In zo’n geval heeft u ofwel een watervergunning nodig of u moet uw activiteit melden.
Als uw activiteiten dieper gaan dan 10 meter onder het maaiveld, moet u dit melden bij de Provincie Limburg.
Waarvoor
Als uw activiteit weinig gevolgen heeft voor de waterkwaliteit hoeft u de activiteit alleen te melden. Als er grotere gevolgen zijn voor de waterkwaliteit moet u een watervergunning aanvragen.
Het onderscheid is niet altijd makkelijk te maken. Voorbeelden van activiteiten waarvoor een watervergunning nodig is, zijn;
- het oppompen van grotere hoeveelheden water aan de grond of
- het lozen van grondwater, oppervlaktewater of regenwater (hemelwater),
- het lozen of storten van stoffen op het oppervlaktewater (bijvoorbeeld een sloot of rivier),
- het infiltreren van water.
De Provincie Limburg is de organisatie die u een watervergunning kan verlenen als het gaat om het oppompen van grondwater of het infiltreren van water voor:
- industriële toepassingen > 150.000 m3 per jaar
- bodemenergiesystemen
- openbare drinkwatervoorziening.
Als u naast het onttrekken van grondwater ook andere activiteiten met het grondwater of oppervlaktewater wil uitvoeren, moet u contact opnemen met Rijkswaterstaat of het Waterschap Limburg om te bezien of en zo ja welke vergunning u nodig hebt. Zij zullen dan over uw vergunningaanvraag beslissen. Daarom is het altijd verstandig om bij twijfel contact op te nemen met het vergunningenloket van de Provincie Limburg.
U hoeft geen vergunning aan te vragen:
- als het gaat om bodemenergiesystemen met een beperkte omvang en een aantal specifieke locatie- en inrichtingseisen (zie in detail de Omgevingsverordening Limburg)
- U vraagt de watervergunning aan via het Omgevingsloket Online (OLO). De watermelding doet u ook via het OLO.
Industriële toepassingen > 150.000 m3 per jaar:
Over de aanvraag wordt in principe binnen twintig weken na ontvangst besloten. Deze termijn kan één keer met zes weken worden verlengd. Binnen die termijn wordt een ontwerp van het besluit gedurende zes weken ter inzage gelegd. Iedereen kan daarop reageren en zijn of haar mening naar voren brengen.
Bodemenergiesystemen:
In principe wordt binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag besloten om u wel of niet een vergunning te verlenen. Deze periode kan één keer met zes weken worden verlengd.
Openbare drinkwatervoorziening:
Als het waterschap de watervergunning verleent, is meestal de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing (tenzij een milieueffectrapport is vereist). Dat duurt circa 8 weken. Ook de watervergunning voor open bodemenergiesystemen valt onder deze procedure. De andere watervergunningen die onder bevoegdheid van de provincie vallen (grote industriële onttrekkingen en openbare drinkwatervoorziening) worden voorbereid met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 Awb. Deze procedure neemt circa 6 maanden in beslag.
Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag zijn op grond van de Legesverordening Provincie Limburg 2023 leges verschuldigd. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2023.