De oude watertoren van Schimmert is al 94 jaar een landmark, gelegen op 178 NAP, het hoogste punt van het plateau van Schimmert. In 1926 startte de bouw en op 30 juni 1927 opende de toenmalige minister het gebouw. Tot 2014 was de toren in gebruik als drinkwaterreservoir (1,1 miljoen liter water) en om voldoende druk op de waterleidingen in de omgeving te zetten. Ondernemer Nico Eurelings kocht de toren en aangrenzende woning in 2015. “Op dat moment was de nieuwe bestemming van de toren nog niet duidelijk”, vertelt hij. “Een datacenter leek aanvankelijk de meeste logische bestemming. Daar is uiteindelijk niet voor gekozen bij gebrek aan een bestemming voor het warme water (in de zomer) dat met de restwarmte zou worden opgewarmd.” Na een brainstormsessie met een aantal experts en ondernemers, waaronder André Köppen (nu samen met zijn vrouw Anne-Marie uitbater van de horeca en tevens eigenaar van de brouwerij binnen De Reusch) ontstond een nieuw idee; De Reusch als locatie die innovatie, educatie en beleving combineert. “Dit idee kon vrijwel direct op grote bijval rekenen”, vertelt Roger Eurelings, broer van Nico en mede-initiatiefnemer. “De jaren daarna stonden in het teken van samen met partners fijn slijpen van de plannen, aanvragen van vergunningen en de verbouwing van De Reusch geheel in lijn van de originele architectuur van Jos Wielders.”
Zero-waste en energieneutraal
Duurzaamheid staat bij De Reusch hoog in het vaandel. “Sterker nog, duurzaamheid is wat ons drijft”, zegt Nico Eurelings. “Dat uit zich in het hergebruik van materialen bij de verbouwing van De Reusch, ons zero-waste en energieneutraal-beleid en natuurlijk in het principe van lokaal produceren en consumeren. We willen de afstand tussen de producent en klant zo kort mogelijk houden; dat is gezonder, beperkt transportbewegingen en CO2-uitstoot én zet regionale producten op de kaart. Niet voor niets luidt ons motto ‘Eten en drinken van zover je kunt kijken’.” Vanaf het uitzichtpunt op de zevende verdieping laat Roger Eurelings zien, dat dit motto letterlijk te nemen is. Bij helder weer is het zicht zo’n 60 km. “Alle producten die wij via de webshop en de winkel verkopen of die we in ons restaurant serveren, komen van producenten die binnen deze 60 km liggen. Behalve koffie, thee en enkele specerijen. Via de app De Reusch, die te gebruiken is op het uitzichtpunt, is zichtbaar om welke leveranciers het gaat en welke producten ze leveren. Direct bestellen via de app is ook mogelijk.”
Brede glimlach en beter bewustzijn
De Reusch staat voor innovatie, educatie en beleving. Hoe wordt daar invulling aan gegeven? Nico Eurelings: “Het is ons doel om mensen bewust te maken van al het moois en lekkers dat onze regio te bieden heeft. Samen met partners uit de regio, brengen we nieuwe samenwerkingen tot stand en werken we aan nieuwe producten. We bieden educatie via workshops samen met lokale producenten, zoals bijvoorbeeld Zwamburg (oesterzwammen), Talentino (speltbroden en -vlaaien) en De Auw Stoof (Geulhemmer grottenham). Het hele concept van De Reusch is gericht op beleving; of het nu gaat om deelname aan een workshop, eten in het restaurant, het magnifieke uitzicht, genieten van (of zelf brouwen!) van een speciaal biertje of frisdrank uit de energieneutrale brouwerij van André Köppen of de 4D film in ons smaaktheater. Elke bezoeker van De Reusch gaat geheid naar huis met een brede glimlach én meer bewustzijn over wat onze fraaie streek te bieden heeft.”
Toekomst
Op 30 juni 2021 opende De Reusch zijn deuren, op 27 augustus werd al de 10.000ste bezoeker geteld. Gemiddeld ontvangt De Reusch ruim 1.000 bezoekers per week. “Elke bezoeker, behalve van de begane grond en het restaurant, betaalt 3 euro entree. “De entreegelden reserveren we volledig voor het in standhouden van het rijksmonument De Reusch”, aldus Roger Eurelings. “Want het gaat ons niet alleen om behoud van historie en het nu, we willen dit gebouw en alles waar het voor staat uiteraard ook behouden voor de toekomstige generaties.”
Meer informatie: www.dereusch.nl