In 2022 is hard gewerkt om samen met stakeholders drie beleidsdocumenten op te stellen. Het gaat om het Natuurprogramma, Limburgse aanpak Bossen en Programma Landschap.
Wilde dieren kunnen onbedoeld schade veroorzaken aan landbouwgewassen of vee. Provincie Limburg vindt het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in voorzorgsmaatregelen en opent daarom voor de periode van 15 maart 2023 tot en met 21 december 2023 een subsidieregeling om preventie, maar ook onderzoek naar nieuwe preventieve maatregelen, te ondersteunen. Zo hoopt de provincie ook bij te dragen aan het in harmonie samenleven van Limburgers met in het wild levende beschermde diersoorten zoals bijvoorbeeld het wild zwijn, de wolf en de das.
Ruim 170 Limburgse vrijwilligers in natuur en landschap vierden afgelopen zaterdag de aftrap van het nieuwe Steunpunt Landschapsbeheer met een interactief symposium vol workshops en lezingen in Baexem. Vrijwilligers in natuur en landschap kunnen vanaf vandaag voor advies, gereedschap en andere ondersteuning terecht bij het nieuwe platform van Het Limburgs Landschap in samenwerking met de Provincie Limburg. Als officiële aftrap wierp gedeputeerde Geert Gabriëls zaterdag de vrijwilligers een werkhandschoen toe. Met het opnemen van de handschoen, naar oud riddergebruik, spraken de vrijwilligers uit het op te nemen voor het Limburgse Landschap en hierin graag aan de slag te gaan.
Terwijl de eerste schop in de grond ging bij het IBA project ‘Open Club Klimmen’ in Voerendaal, worden in Brunssum de plannen afgerond voor een nieuwe inrichting van het Schutterspark.
Limburgers en niet-Limburgers, iedereen houdt van het Limburgse landschap. De eigenheid en diversiteit van de verschillende landschappen in de provincie heeft echter aandacht en zorg nodig. Provincie Limburg komt daarom met het Programma Landschap ‘Mooi Limburg. Samenwerken aan de identiteit van het Limburgs Landschap’. Vanuit vijf actielijnen zoekt de provincie samenwerking met gemeenten, Rijk, waterschap, stakeholders, agrariërs en burgers om de kostbare kwaliteit, identiteit en beleefbaarheid van het Limburgse landschap te behouden en te versterken.
Rondom de beschermde historische buitenplaats Kasteel Eijsden zijn hoogstamboomgaarden aangelegd, de opvallende populierenrij langs de Maas en de Voer wordt hersteld en opnieuw aangeplant. Het groen rondom het Kasteel is daarmee weer op orde.
Limburg neemt binnen Nederland een bijzondere positie in waar het om dieren en planten gaat. De provincie kent binnen haar grenzen een aantal soorten die elders in Nederland niet voorkomen. Daarnaast is Limburg door haar ligging de toegangspoort voor soorten die na eeuwen afwezigheid ons land weer binnenkomen, zoals de wilde kat. Ook klimaatverandering brengt met zich mee dat veel zuidelijke soorten in de provincie Limburg als eerste opduiken zoals de zuidelijke glazenmaker, een libellensoort. Dat alles maakt Limburg interessant voor kennisdeling en een gebied om je te verwonderen over de aanwezige bijzondere natuur. Het Limburgs Soorten Symposium van 15 februari 2023 telde dan ook een grote en brede opkomst van betrokken inwoners en professionals uit veel sectoren uit binnen- en buitenland.
Op vrijdag 10 februari werden twee kamerbrieven bekend gemaakt die van invloed zijn op het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed Geert Gabriëls geeft zijn reactie.
Gedeputeerde Geert Gabriëls heeft voor IVN Cadier en Keer een column geschreven, die goed verwoord hoe belangrijk hij natuurontwikkeling vindt en wat de Provincie Limburg hier de afgelopen periode voor heeft gedaan.
Staatsbosbeheer plant deze winter ongeveer 57.000 bomen en struiken – circa 29 ha – op verschillende locaties in Limburg. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat er in Nederland meer bos komt. Provincie Limburg sluit zich hierbij aan.