Rekening houden met de natuur in alles wat je doet, van woningbouw en infrastructuur tot landbouw, energie en recreatie. Dat is de basis van natuurinclusiviteit. En dat is geen optie, maar dringende noodzaak. Anders betalen wijzelf én toekomstige generaties de rekening, economisch en qua gezondheid en welzijn. En het kán, als we het samen doen. Dat is de kern van de Agenda Natuurinclusief, die op 17 juni werd gepresenteerd.
Op 19 mei 2022 heeft het Europees Comité invasieve exoten ingestemd met het plaatsen van 22 nieuwe soorten op de Europese Unielijst. De Unielijst hoort bij de Exotenverordening 1143/2014.
Organisaties die zieke en gewonde dieren vervoeren of opvangen kunnen - net als in 2020 - subsidie aanvragen voor de inheemse in het wild levende beschermde dieren uit Nederlands Limburg die zij verzorgen. De regeling gaat over de periode 2021 t/m 2023 en aanvragen kunnen tot en met 31 augustus 2022 worden ingediend.
Op 12 mei zijn er twee online trainingen gegeven aan groene professionals en groene vrijwilligers over de Aziatische hoornaar. Dit om meer te leren over deze invasieve exoot die nog niet bij iedereen bekend is.
Het Flinke Ven in de gemeente Roerdalen ondergaat binnenkort een flinke metamorfose en wordt de groene verbinding tussen Nationaal Park de Meinweg en het Roerdal. De omstandigheden voor zeldzame planten en dieren worden verbeterd en met extra watermaatregelen krijgen ook de vissen in de beken betere leefomstandigheden. Provincie Limburg, gemeente Roerdalen en Waterschap Limburg gaan samen aan de slag met deze gebiedsontwikkeling. De natuurrealisatie maakt onderdeel uit van het ‘uitvoeringsprogramma natuurrealisatie’ van Provincie Limburg en biedt ook mooie kansen voor de herinrichting van de Bosbeek.
Gemeente Bergen en Provincie Limburg hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van de rotonde op de N271 in Well. Deze rotonde verbetert de verkeersveiligheid en de aansluitingen van gemeentelijke wegen op het traject.
We hebben als Provincie Limburg met een richtinggevend doel van 52% minder stikstofemissies in de landbouw relatief de grootste opgave van Nederland gekregen.
Het is goed dat de omgevingsfactoren uit de wet stikstof nu vertaald zijn naar concretere richtinggevende doelen, want dit maakt het mogelijk om hierover in gesprek te gaan met onze partners en deze grote opgave met hen samen aan te pakken.
De kwaliteit van de natuur gaat achteruit en de biodiversiteit staat onder druk. Ook in de 24 Limburgse Natura 2000 gebieden. Deze zijn door Europa aangemerkt als bijzondere natuurgebieden die extra beschermd dienen te worden. Dit omdat ze kwetsbaar zijn en hier planten- en diersoorten voorkomen waar we extra zuinig op moeten zijn. Maatregelen die bijdragen aan de instandhouding in deze Natura 2000 gebieden komen nu mogelijk voor subsidie in aanmerking. Het subsidiebedrag bedraagt minimaal € 50.000,- en maximaal
€ 10.000.000,- per aanvrager en de aanvraag moet uiterlijk 1 oktober 2022 bij de Provincie Limburg ontvangen zijn.
Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant en de Provincie Limburg hebben ingestemd met het ontwerpbesluit om het Natura-2000 beheerplan Peelvenen aan te passen. Daarmee komt de vrijstelling van vergunningen voor het beregenen van open teelten te vervallen. Het ontwerpbesluit ligt 6 weken ter inzage en in die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Ook is een intentieovereenkomst in ontwikkeling tussen waterschappen en provincies voor een overgangsperiode van twee jaar zodat agrariërs tijd krijgen om aan te kunnen passen aan de nieuwe omstandigheden.
In de nacht van 8 op 9 april is in de provincie Limburg op de A2 bij Nederweert een dode wolf gevonden. Het is de derde wolf die, binnen 35 kilometer, in vier maanden tijd is aangereden. Verder onderzoek moet duidelijkheid geven over het geslacht, de identiteit en conditie van het dier.