Limburgers en niet-Limburgers, iedereen houdt van het Limburgse landschap. De eigenheid en diversiteit van de verschillende landschappen in de provincie heeft echter aandacht en zorg nodig. Provincie Limburg komt daarom met het Programma Landschap ‘Mooi Limburg. Samenwerken aan de identiteit van het Limburgs Landschap’. Vanuit vijf actielijnen zoekt de provincie samenwerking met gemeenten, Rijk, waterschap, stakeholders, agrariërs en burgers om de kostbare kwaliteit, identiteit en beleefbaarheid van het Limburgse landschap te behouden en te versterken.
Rondom de beschermde historische buitenplaats Kasteel Eijsden zijn hoogstamboomgaarden aangelegd, de opvallende populierenrij langs de Maas en de Voer wordt hersteld en opnieuw aangeplant. Het groen rondom het Kasteel is daarmee weer op orde.
Limburg neemt binnen Nederland een bijzondere positie in waar het om dieren en planten gaat. De provincie kent binnen haar grenzen een aantal soorten die elders in Nederland niet voorkomen. Daarnaast is Limburg door haar ligging de toegangspoort voor soorten die na eeuwen afwezigheid ons land weer binnenkomen, zoals de wilde kat. Ook klimaatverandering brengt met zich mee dat veel zuidelijke soorten in de provincie Limburg als eerste opduiken zoals de zuidelijke glazenmaker, een libellensoort. Dat alles maakt Limburg interessant voor kennisdeling en een gebied om je te verwonderen over de aanwezige bijzondere natuur. Het Limburgs Soorten Symposium van 15 februari 2023 telde dan ook een grote en brede opkomst van betrokken inwoners en professionals uit veel sectoren uit binnen- en buitenland.
Op vrijdag 10 februari werden twee kamerbrieven bekend gemaakt die van invloed zijn op het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed Geert Gabriëls geeft zijn reactie.
Gedeputeerde Geert Gabriëls heeft voor IVN Cadier en Keer een column geschreven, die goed verwoord hoe belangrijk hij natuurontwikkeling vindt en wat de Provincie Limburg hier de afgelopen periode voor heeft gedaan.
Staatsbosbeheer plant deze winter ongeveer 57.000 bomen en struiken – circa 29 ha – op verschillende locaties in Limburg. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat er in Nederland meer bos komt. Provincie Limburg sluit zich hierbij aan.
2022 was het jaar waarin de eerste nieuwsbrief Natuur & Water werd verstuurd, waarin de videoreeks ‘Wij houden van Natuur’ is gelanceerd en nieuwsitems op de provinciale social media kanalen zijn gedeeld. In dit overzicht kijken we terug op de meest gelezen artikelen.
Limburg krijgt de komende jaren meer bomen en bossen, mede dankzij de campagne 'Meer Bomen Nu', die vrijdag 13 januari van start gaat. De Provincie Limburg en 'Meer Bomen Nu' hebben als doel om samen 30.000 bomen te (ver)planten bij boeren, burgers en particuliere initiatieven.
De provincies Noord-Brabant en Limburg, waterschap Aa en Maas en Waterschap Limburg hebben een intentieovereenkomst gesloten over de onttrekking van grondwater in de bufferzones rondom het Natura 2000-gebied Groote Peel, Deurnsche Peel en Mariapeel (Peelvenen). In de overeenkomst staan afspraken voor de komende twee jaar om het waterbeheer verder te verbeteren en om voorbereidingen te treffen voor de vernieuwing van het Natura 2000-beheerplan Peelvenen. In deze overgangsperiode wordt onderzocht wat nodig is om het natuurgebied verder te beschermen tegen verdroging en worden vrijwillige maatregelen gestimuleerd om meer water vast te houden en minder (grond)water te gebruiken.
Provincie Limburg heeft belangrijke besluiten genomen voor de Limburgse natuur. Het Natuurprogramma en de Limburgse aanpak Bossen, een uitwerking van het Natuurprogramma, zijn op 20 december 2022 door Gedeputeerde Staten vastgesteld.
In het Natuurprogramma zet de Provincie met de programmalijn Limburg Natuurinclusief in op het versterken en stimuleren van de natuur in andere gebieden dan het Natuurnetwerk door met alle sectoren in gesprek te gaan en afspraken te maken over het betrekken van natuur in hun bedrijfsvoering. Met de programmalijn Limburgers voor Groen zet de Provincie in op groene woonomgevingen en gaat met gemeenten en burgers aan de slag om iedere woning, straat, buurt, dorp en stad in Limburg groener te maken. De Limburgse aanpak Bossen heeft als ambitie een gezond, toekomstbestendig en groter bosoppervlakte. Dit alles voor een groenere en daarmee gezondere leefomgeving voor Limburgers.