Toename van beekbegeleidende bossen
De inrichting van de percelen draagt bij aan de verschillende instandhoudings- en uitbreidingsdoelstellingen van Natura 2000-gebied Geleenbeekdal. Alle percelen zijn gelegen aan zijbeken van de Geleenbeek en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van vochtige alluviale bossen, ook wel beekbegeleidende bossen genaamd. Andere habitattypes die gekoppeld zijn aan het Geleenbeekdal zijn ruigten en zomen, kalkmoerassen, beuken-eikenbossen met hulst en eiken-haagbeukenbos.
Daarnaast liggen er kansen voor het versterken van leefgebied voor soorten waarvoor het Geleenbeekdal is aangewezen als Natura 2000-gebied waaronder de nauwe korfslak, de zegge-korfslak en het vliegend hert (grootste kever van Nederland).
Deelgebieden
Platsbeekdal
Het dal van de Platsbeek is de ruggengraat voor een kleinschalig landschap van bossen, bebouwing en landschapselementen. De huidige inrichting van het perceel met een afwisseling van boomgaard, bos en weide past in dit cultuurhistorische patroon. In de zuidelijke punt van het perceel ligt bos dat grenst aan de Aalsbeek. Het bos kwalificeert zich als het habitattype vochtige alluviale bossen. De zeggekorfslak en nauwe korfslak komen beiden voor langs de Platsbeek, maar niet in de nabijheid van het provinciaal perceel. Het gehele Natura 2000-deelgebied Platsbeek is leefgebied voor het vliegend hert en vergt geen aanvullende inrichting.
Hellebroekerbeemden
De Hellebroekerbeemden liggen aan de Papenbeek, een korte zijbeek van de Geleenbeek. Het dal is ingeklemd tussen Nuth aan de noordzijde en Hellebroek aan de zuidzijde. In de Hellebroekerbeemden komen natte broekbossen en ruigten met een populatie van de zeggekorfslak. De beek loopt aan de noordkant van de provinciale percelen. Hierlangs ligt broekbos dat kwalificeert als vochtig alluviaal bos. Aan de noordzijde van de beek bevindt zich de zeggekorfpopulatie. Een aangepast maaibeheer op het grasland zorgt voor een uitbreiding van zeggenmoeras, bloemrijke/insectenrijke ruigtes of vochtig hooiland.
Hulsbergerbeemden tussen Hulsberg en Wijnandsrade
De Hulsbergerbeemden zijn gelegen aan de Hulsbergerbeek die in oostelijke richting stroomt en uitmondt in de Geleenbeek. Tussen Hulsberg en Wijnandsrade ligt de beek in een smal beekdal waar stroomopwaarts meerdere zijbeekjes voorkomen met steile hellingen erlangs. In dit gebied ligt een bos met een omvang van 14 ha. Het bos bevat verschillende habitattypen, beuken-eikenbossen met hulst, eiken-haagbeukenbos en vochtige alluviale bossen. Geen van de bossen hebben een goede staat van instandhouding door de geringe oppervlakte of effecten van verdroging.
De provinciale percelen liggen in twee clusters in het gebied. Het eerste bevindt zich aan de noordkant van het bosgebied bovenop de helling en het tweede cluster ligt stroomafwaarts van het bos richting Wijnandsrade aan weerszijden van de Hulsbergerbeek.
De percelen hebben potentie voor uitbreiding van vochtig alluviaal bos. De bestaande graslanden worden via spontane bosontwikkeling omgevormd. Met de omvorming naar bos ontstaat een robuuste natuurverbinding via het beekdal.
Hulsbergerbeemden tussen Wijnandsrade en Swier
Ten oosten van Wijnandsrade komt de Hulsbergerbeek samen met de Bissebeek om bij Brommelen uit te monden in de Geleenbeek. De smalle beekdalen liggen diep in het landschap met in de tussenruimte een hoger gelegen open akker. De Bissebeek wordt aan de oostzijde begrensd door het lintdorp Swier en ten noorden van de Hulsbergerbeek ligt een bos dat zich deels kwalificeert als vochtig alluviaal bos. Een van de provinciale percelen ligt in het beekdal van de Hulsbergerbeek en het ander ligt aan de Bissebeek.
Beide percelen sluiten aan op een natuurproject van het Waterschap Limburg rondom de samenkomst van de beken. In het project uit 2018 zijn poelen en vochtige laagtes aangelegd en het gebied wordt extensief begraasd. Het gebied heeft zich in de jaren goed ontwikkeld tot een diversiteit aan habitats waaronder grondwaterafhankelijke moerasbiotopen.
Overzichtskaart
Bekijk de Atlas Limburg viewer, kies 'natuur' vervolgens 'inrichten percelen nieuwe natuur'. De inrichtingsplannen van de verschillende deelgebieden kunt u terugvinden onder het kopje 'Zie ook'.
Planning uitvoering
Periode
|
Actie
|
Planning
Tot medio 2025 |
Voorbereiding inrichting |
Juli 2025 |
Start inrichting door aannemer (na broedseizoen) |
Februari 2026 |
Oplevering inrichting |
Vanaf maart 2026 |
Uitvoering beheer en onderhoudsplan |