Herziening
De informatie op deze pagina wordt herzien op basis van de nieuwe provinciale beleidsregels stikstof. Voor informatie en vragen kunt u zich richten tot infostikstof@prvlimburg.nl.
Voor wie
U heeft een vergunning nodig als u iets wilt doen wat schadelijk kan zijn voor een beschermd natuurgebied. Dit kan een activiteit zijn waarbij stikstof vrijkomt, maar het kan ook gaan om geluid, licht, grondwateronttrekking of oppervlakteverlies.
Waarvoor
- Is er sprake van stikstofuitstoot bij het uitvoeren van uw activiteit bij een Natura 2000-gebied? Als die uitstoot onder een bepaalde norm blijft kunt u volstaan met een melding, een vergunning is niet nodig. Die norm kan per gebied verschillen en ook weer worden bijgesteld aan de hand van nieuwe inzichten over de gevoeligheid van een natuurgebied door het jaar heen. Informatie daarover vindt u op de website van BIJ12. De melding kunt u indienen met behulp van de AERIUS Calculator.
- Naast stikstofuitstoot kan voor een activiteit toch ook een vergunning nodig zijn vanwege andere schadelijke effecten voor het Natura 2000-gebied. Het gaat onder andere om geluid, licht en grondwateronttrekking. De praktijk leert inmiddels dat er sneller sprake is van nadelige effecten op Natura 2000-gebieden dan je denkt. Ook recreatieve activiteiten, zoals de aanleg van wandelpaden, kunnen schadelijk zijn voor een beschermd natuurgebied, door de uitstoot van afvalgassen van dieselaggregaten en (wegenbouw)machines. Ook in dat geval heeft u dus een vergunning nodig.
U moet een vergunning aanvragen als:
- u een project wilt realiseren of handelingen wilt verrichten die gevolgen kunnen hebben voor een Natura 2000-gebied.
U hoeft geen vergunning aan te vragen als:
- uw activiteit is vrijgesteld van vergunningplicht op basis van de Omgevingsverordening Limburg (paragraaf 3.2) of een beheerplan.
- de stikstofdepositie onder de wettelijke grenswaarde ligt en er geen overige effecten zijn. Mogelijk is er dan alleen een meldingsplicht voor stikstofemissies.
Vul eerst het algemene aanvraagformulier in, én daarna de betreffende module gebiedsbescherming.
Als u een bedrijf, instelling of overheid bent, kunt u het aanvraagformulier en de eventuele bijlagen indienen via het beveiligde e-mailsysteem Berichtenbox voor bedrijven.
Als u de aanvraag niet digitaal kunt indienen, kunt u het formulier en de eventuele bijlagen (in drievoud) opsturen naar ons postadres:
Provincie Limburg
Postbus 5700
6202 MA Maastricht
Een aanvraag om een vergunning gebiedsbescherming wordt afgehandeld met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Op de aanvraag wordt in principe binnen twintig weken na ontvangst een besluit genomen. Binnen die termijn wordt een ontwerp van het besluit gedurende zes weken ter inzage gelegd en kan iedereen zienswijzen naar voren brengen.
Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor het verkrijgen van een vergunning wordt leges geheven. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2019.
Achtergrond
- Wet natuurbescherming
- Omgevingsverordening Limburg
- Beleidsregel Natuurbescherming
- Effectenindicator Natura 2000-gebieden
- BIJ12 - Programma Aanpak Stikstof
- AERIUS Calculator
- Legesverordening Limburg 2019
- Beleidsregel procedure toestemmingverlening Wet natuurbescherming N2000
- Het Programma Aanpak Stikstof (PAS)
Formulieren
- Aanvraagformulier vergunning Wnb (docx, 64 kB)
- Module gebiedsbescherming stikstofdepositie (docx, 73 kB)
- Module gebiedsbescherming overige effecten (docx, 65 kB)
- Module gebiedsbescherming grondwateronttrekking (docx, 63 kB)
- Module gebiedsbescherming drainage (docx, 65 kB)
- Toelichting aanvraagformulier Wnb (docx, 24 kB)