Particulieren en overheden in Limburg krijgen voortaan een hogere vergoeding voor de kosten die ze maken als ze drugsafval moeten opruimen. Met het besluit nemen we een belangrijke stap in de bestrijding van drugsoverlast.
Op vrijdag 10 februari werden twee kamerbrieven bekend gemaakt die van invloed zijn op het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed Geert Gabriëls geeft zijn reactie.
Ondanks dat de luchtkwaliteit in de provincie Limburg voldoet aan de wettelijke normen veroorzaakt luchtverontreiniging nog steeds veel schade aan de gezondheid. Om meer te weten te komen over de concentraties ultrafijnstof in Limburg investeert de Provincie Limburg de komende jaren in het meten van ultrafijnstof. Provincie Limburg is hiermee de eerste provincie die structureel en op grote schaal metingen van ultrafijnstof laat uitvoeren.
Samen met de andere provincies hebben we onze zorgen geuit over de haalbaarheid van de stikstofplannen van het Rijk. Woensdag 14 december stuurden we onze notities naar een commissie van de Tweede Kamer, waarin we kenbaar maken wat we nog nodig hebben van de overheid om de klimaat- en stikstofdoelen te kunnen halen. 1 juli 2023 moeten de provinciale stikstofplannen op tafel liggen, maar vooralsnog biedt het kabinet geen duidelijkheid over regionale doelen voor natuur, water en klimaat.
Vandaag hebben Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en Limburgs gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels samen met CEO Gert-Jan de Geus van OCI Nitrogen een convenant ondertekend, waarmee duidelijkheid wordt verkregen over ammoniakvervoer over het spoor naar Duitsland vanuit Geleen.
Provincie Limburg houdt als bevoegd gezag toezicht op de bodemverontreiniging veroorzaakt door Edelchemie Panheel B.V. in de gemeente Maasgouw. De provincie heeft het bedrijf in dit kader verzocht een saneringsplan op te stellen. Op 14 juni 2022 is door Gedeputeerde Staten van de provincie positief geoordeeld over de ingediende saneringsaanpak nu er bij uitvoering daarvan geen sprake meer is van risico’s voor de volksgezondheid. Van 21 juni tot en met 2 augustus 2022 ligt dit plan ter inzage en kan iedereen bij de provincie hierop een zienswijze indienen voordat Gedeputeerde Staten een definitief besluit neemt. Dit definitieve besluit wordt verwacht in augustus 2022.
Gemeente Bergen en Provincie Limburg hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van de rotonde op de N271 in Well. Deze rotonde verbetert de verkeersveiligheid en de aansluitingen van gemeentelijke wegen op het traject.
Het ‘EMR H2 Booster’ consortium roept kleine en middelgrote ondernemingen in de Euregio Maas-Rijn (EMR) op, zich aan te sluiten bij de transitie richting waterstof (H2). Om deze ontwikkeling een impuls te geven werd in het Gouvernement in Maastricht de aftrap gegeven van het Interreg EMR H2 Booster project. Negen verschillende partners uit Wallonië, uit Vlaanderen, uit de regio Aken en uit Limburg hebben zich verenigd in dit consortium, met als doel een impuls te geven aan MKB bedrijven die stappen zetten naar waterstof als schone energiebron.
Vandaag is de 20.000ste lening voor het verduurzamen en levensloopbestendig maken van woningen, verstrekt. Om deze nieuwe mijlpaal te markeren, heeft gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels vanochtend een bezoek gebracht aan de lening-nemer, in de gemeente Maasgouw. Daar kreeg hij niet alleen tekst en uitleg over de maatregelen die door koppel zijn genomen, maar hij bracht ook een een cheque mee ter waarde van € 3000. Deze zal het paar gebruiken voor de aanschaf van een warmtepomp. Intussen laat de groei van de aanvragen voor een financieel steuntje in de rug een verdere stijging zien.
Provincie Limburg houdt als bevoegd gezag toezicht op de historische verontreiniging veroorzaakt door DSM. Daarom heeft de provincie DSM verzocht haar saneringsplan van 2000 te actualiseren naar de huidige tijd en inzichten. Dit nieuwe geactualiseerde saneringsplan ‘Duurzaam Bodembeheer Chemelot’ is nu door Gedeputeerde Staten van de provincie positief beoordeeld als een toekomstbestendige saneringsaanpak. Tevens is op basis van onderzoek geconcludeerd dat er op dit moment in de omgeving van Chemelot geen sprake is van gevolgen voor de volksgezondheid.
Wel blijft het al bestaande advies aan inwoners van de gemeenten Stein en Sittard-Geleen gelden dat het gebruik van grondwater benedenstrooms van het bedrijfsterrein tot aan de Maas voor drinkwater, beregening, irrigatie en veedrenking wordt ontraden.