Voor wie
Waarvoor
U moet de ontgrondingsvergunning altijd aanvragen voor zowel werkzaamheden in de landbodem als de waterbodem. Voorbeelden van ontgronding zijn: zandwinning, waterberging, natuurontwikkeling. In een aantal gevallen geldt er een vrijstelling.
De voorwaarden om een ontgrondingvergunning te krijgen zijn onder andere:
- Ontgronden is geen doel op zich, maar moet een maatschappelijke meerwaarde hebben, zoals bescherming tegen hoogwater, natuurontwikkeling, waterberging en recreatie.
- Er wordt gekeken naar archeologische en cultuurhistorische belangen, milieubelangen, natuur- en landschapsbelangen, ruimtelijke ordening, hydrologie en geologische belangen.
- De ontgronding komt overeen met het bestemmingsplan.
- De eigenaar van de grond geeft toestemming voor de ontgronding.
Als u een bedrijf, instelling of overheid bent, kunt u het aanvraagformulier en de vereiste bijlagen indienen via het beveiligde e-mailsysteem Berichtenbox voor bedrijven.
Als u de aanvraag niet digitaal kunt indienen, kunt u het formulier en de vereiste bijlagen (in zesvoud) opsturen naar ons postadres:
Provincie Limburg
Postbus 5700
6202 MA Maastricht
Voor een ontgrondingsvergunning geldt in principe een beslistermijn van zesentwintig weken.
Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag zijn op grond van de Legesverordening Provincie Limburg 2023 leges verschuldigd. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2023.