Samenwerking met onze buurlanden


De provincie Limburg grenst grotendeels aan België en Duitsland. Samenwerken met het buitenland is voor ons dus erg belangrijk. We werken samen op gebieden als regionale economie en arbeidsmarkt, ruimtelijke ontwikkeling, verkeer, milieu, veiligheid en crisisbeheersing.

België

Samen met de Provincie Noord-Brabant en de Provincie Zeeland onderhouden we intensief contact met het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Provincies Limburg en de Provincie Vlaams-Brabant. Daarnaast hebben we contact met het Waalse Gewest, de Provincie Luik en de Duitstalige Gemeenschap van België.

Duitsland

Samen met de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel onderhouden we intensief contact met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het gaat daarbij vooral om de bestuurlijke regio’s (‘Regierungsbezirke’) Keulen, Münster en Düsseldorf. Ook werken we nauw samen met de Regio Aachen.

De Limburgse belangen in Noordrijn-Westfalen en Duitsland behartigen we samen met de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel ook via een permanente vertegenwoordiging in Düsseldorf. Medewerkers van deze provincies werken vanuit het Nederlandse consulaat in Düsseldorf.

Euregio’s

In een Euregio werken Europese regio’s over de landsgrenzen heen met elkaar samen. Limburg maakt door haar centrale ligging onderdeel uit van drie Euregio's:

  • Euregio Maas-Rijn bestaat uit het zuiden en midden van de Provincie Limburg (Nederland), de Provincie Limburg (België), de Provincie Luik (België), de Regio Aachen (Duitsland) en de Duitstalige Gemeenschap (Oost-België).
  • Euregio rijn-maas-noord beslaat het Nederlandse en Duitse grensgebied, langs Midden- en Noord Limburg en het aangrenzende Niederrhein.
  • Euregio Rhein-Waal bestaat uit ruim vijftig gemeenten en andere overheden in het Nederlandse en Duitse grensgebied langs de Rijn, Maas en Waal.

De Euregio’s voeren tal van projecten uit. In veel van deze projecten zijn we partner. Meer informatie over de projecten vindt u op de websites van de Euregio’s.