Op uitnodiging van gouverneur Emile Roemer bezocht de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, de heer Frans Timmermans, op vrijdagochtend 10 maart enkele locaties in de provincie Limburg. De Eurocommissaris blikt terug op een inspirerende ochtend.
Het Gouvernement aan de Maas is op dinsdag 7 februari toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het Verdrag van Maastricht is opgenomen als sleutelstuk en vertelt een verhaal bij het venster Europa. Het is op 7 februari 31 jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend.
Tot en met 30 september van dit jaar kunnen aanvragen ingediend worden voor subsidies voor Euregionale ‘microprojecten’. Daarbij is de voorwaarde dat deze bij moeten dragen aan het stimuleren van grensoverschrijdende ontmoetingen en uitwisseling tussen burgers, verenigingen, organisaties, bezoekers en openbare instellingen. Dat is het doel van de subsidieregeling ‘People to People 2’ van de Euregio Maas-Rijn, waarvan de tweede ronde inmiddels gestart is.
Op donderdag 12 januari is de podcast ‘Europa om je heen’ gelanceerd. In deze podcastserie van DutchCulture staan vier locaties met het Europees Erfgoedlabel centraal, waaronder het Verdrag van Maastricht in het Gouvernement.
De Eurotop van december 1991 in Maastricht had een voorspellend karakter voor de problemen die het Europa van nu tekenen: boerenprotesten, een migratiecrisis, een dwarsliggend Verenigd Koninkrijk. Ook ongekend voor die tijd: tomeloze media-aandacht en grensoverschrijdende samenwerking om al die regeringsleiders te huisvesten in de Limburgse hoofdstad. Maar wat blijft hiervan over in het geheugen van de ‘gewone Limburger’ die vaak onverhoeds deelgenoot werd van dit historisch schouwspel?
De Europese Commissie heeft het subsidieprogramma Just Transition Fund (JTF) van 623 miljoen euro goedgekeurd voor Nederland. 178 miljoen gaat naar de JTF-regio’s in Zuid-Nederland: Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg (Chemelot Campus). Deze gebieden kennen veel zware industrie en worden hard getroffen door de overgang naar een klimaatneutraal Europa in 2050, bijvoorbeeld door banenverlies. Elke regio krijgt bijna 60 miljoen euro om de transitie van emissie-intensieve industrieën te versnellen en toekomstbestendige banen te creëren.
De president van Italië, Sergio Mattarella, brengt van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 november een staatsbezoek aan Nederland. Tijdens dit staatsbezoek, dat in het teken staat van de Europese Unie en Europese samenwerking, bezoekt president Mattarella ook het Limburgs Gouvernement waar hij een speech zal geven over de toekomst van Europa en in gesprek gaat met studenten.
De Europese Unie stelt 105 miljoen euro beschikbaar voor projecten die helpen Zuid-Nederland te innoveren. Deze vernieuwende projecten moeten de samenleving vooruitduwen op het gebied van energie, klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid. Een innovatief idee dat de samenleving verder helpt kunt u tot en met 4 november 2022 indienen.
De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven aan een impuls van ongeveer 200 miljoen euro voor het stimuleren van Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden, in de periode tot 2027. Deze steun kadert in het Interreg-programma. Daarmee intensiveert Europa haar inspanningen om de interne grenzen binnen de unie te slechten.
Heeft u een innovatief project waarvoor u Europese subsidie wilt aanvragen? Dat kan weer! De eerste openstelling van het EFRO-programma OPZuid 2021-2027 is tot 4 november 17.00 uur.