Blog: maak kindermishandeling bespreekbaar


Ruim twee jaar geleden spraken 17 Limburgse burgemeesters en bestuurders van diverse instellingen af om zich als ambassadeurs samen sterk te maken tegen kindermishandeling.

De Limburgse beweging tegen kindermishandeling is vanaf die dag een feit en telt een groeiend aantal leden. Ik mag een van deze ambassadeurs zijn; een taak die ik met overtuiging op me heb genomen. Waarom? Omdat ik geloof dat we samen het verschil kunnen maken.

Jaarlijks worden landelijk 119.000 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. Gemiddeld telt elke schoolklas één slachtoffer. Ter verbeelding: dat is zes keer een vol Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade met kinderen die mishandeld zijn. Daarbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling, maar ook om fysieke en emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld en het slachtoffer zijn van vechtscheidingen. Dit geweld stopt niet vanzelf! Het is nodig dat we samen in actie komen én blijven om de veiligheid van onze Limburgse kinderen vergroten.

De afgelopen twee jaar zijn er binnen de Limburgse beweging tegen kindermishandeling tal van projecten en initiatieven gelanceerd. Het gros van deze plannen richt zich op het bespreekbaar maken van het probleem. En dat is nodig ook! Het is ongelooflijk moeilijk om kindermishandeling bespreekbaar te maken. Immers: Hoe maak je duidelijk dat je je zorgen maakt over de veiligheid van een kind of dat je het vermoeden hebt dat er sprake zou kunnen zijn van kindermishandeling? Toch is het van levensbelang dat we niet wegkijken, maar dat we opstaan, praten en melden. Jij kunt namelijk degene zijn die het verschil maakt in het leven van een kind!

Vriendelijke groet,
Marleen van Rijnsbergen
Ambassadeur van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling


Logo Beweging Limburg tegen kindermishandeling