Verdrag van Maastricht Europees erfgoedlabel


Op 26 maart 2018 is aan het Verdrag van Maastricht het Europees Erfgoedlabel uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de Internationale conferentie 'Cultural heritage: for a more sustainable Europe in Plovdiv, Bulgarije'. Naast het Verdrag van Maastricht zijn er nog acht Europese bestemmingen aan de lijst Europees Erfgoedlabel.

Het Verdrag van Maastricht werd in 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Met de ondertekening van het Verdrag werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgeven de macht.

Sleutelrol

Het 'European Heritage Label' (EHL) is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Officiële toekenning

Naast het Verdrag van Maastricht kregen acht andere erfgoedlocaties ook het Europees Erfgoedlabel. De Europese Commissie bekrachtigde in februari 2018 de keuze voor deze locaties formeel. In maart 2018 vond in Bulgarije een ceremonie plaats voor de officiële toekenning van het label.

In totaal hebben nu 38 locaties het Europees Erfgoedlabel. Eerder hebben in Nederland het Vredespaleis en Kamp Westerbork het Europees Erfgoedlabel gekregen.

Verdrag van Maastricht

Onthulling plaquette Europees Erfgoedlabel

Blue Billywig video embed