Verdrag van Maastricht Europees erfgoedlabel


Op 26 maart 2018 is aan het Verdrag van Maastricht het Europees Erfgoedlabel toegekend. Dit gebeurde tijdens de Internationale conferentie 'Cultural heritage: for a more sustainable Europe' in Plovdiv, Bulgarije. Naast het Verdrag van Maastricht kregen acht andere erfgoedlocaties ook het Europees Erfgoedlabel.

30 jarig jubileum

Op maandag 7 februari 2022 was het precies 30 jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht in de Statenzaal van het Limburgse Gouvernement aan de Maas is ondertekend. Dat maakt dat 2022 een bijzonder jubileumjaar is en dit is gevierd in de vorm van verschillende evenementen rondom 30 jaar Verdrag van Maastricht. Meer hierover is te lezen op de website van Studio Europa Maastricht.

Historicus Joep Leerssen ging voor Studio Europa Maastricht in gesprek met de lokale omgeving over deze bijzondere dag voor Limburg. Wat heeft de lokale bevolking nog voor de geest staan als men hieraan terugdenkt? Van Beatrix tot aan reuzen en een zeemeermin. In het digitale 'geheugenlandschap' zijn meer dan veertig verhalen samengebracht.

Waar gaat het Verdrag van Maastricht over?

Het Verdrag van Maastricht (1992) is één van de belangrijkste verdragen in de geschiedenis van Europa en de Europese integratie. Met dit verdrag richtten de twaalf lidstaten van wat toen nog de Europese Gemeenschap (EG) heette, de Europese Unie (EU) op. Deze Unie maakte het mogelijk om de Europese samenwerking verder te verdiepen, te verbreden en te stroomlijnen.

Het verdrag is tot stand gekomen tijdens de topontmoeting van EG-leiders in Maastricht op 9 en 10 december 1991 (ook wel de Eurotop genoemd). De ondertekening volgde op 7 februari 1992, in het Limburgse Gouvernement aan de Maas. Samen met de Verdragen van Rome (1957) vormt het Verdrag van Maastricht het fundament van de huidige EU.

Waar ligt het verdrag?

Het Verdrag van Maastricht dat hier in het Gouvernement geëxposeerd wordt in de permanente expositie, is een replica. Het enige échte verdrag ligt veilig in een kluis in Italië.

Heeft u interesse om het Verdrag van Maastricht en de permanente expositie te bekijken? Kijk dan op onze pagina Rondleidingen voor meer informatie.

Europees Erfgoedlabel

Op 26 maart 2018 is aan het Verdrag van Maastricht het Europees Erfgoedlabel toegekend. Dit gebeurde tijdens de Internationale conferentie 'Cultural heritage: for a more sustainable Europe’ in Plovdiv, Bulgarije.

Het Verdrag van Maastricht werd in 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Met de ondertekening van het verdrag werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht.

Sleutelrol

Het 'European Heritage Label' (EHL) is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen, staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De gekozen locaties spannen zich vooral in voor educatieve activiteiten, gericht op jongeren.

Officiële toekenning

Naast het Verdrag van Maastricht kregen acht andere erfgoedlocaties ook het Europees Erfgoedlabel. De Europese Commissie bekrachtigde formeel in februari 2018 de keuze voor deze locaties. In maart 2018 vond in Bulgarije een ceremonie plaats voor de officiële toekenning van het label.

In totaal hebben nu 48 locaties het Europees Erfgoedlabel. Naast het Verdrag van Maastricht hebben het Vredespaleis, Kamp Westerbork en Koloniën van Weldadigheid ook het label toegekend gekregen in Nederland.

Maastricht, Working on Europe

Maastricht, Working on Europe werkt vanuit het expertisecentrum Studio Europa Maastricht, in het hart van de Limburgse hoofdstad. Het is een gezamenlijk programma, dat uitgedragen wordt door de drie partners: de Provincie Limburg, de gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht.

Het doel is om de Limburgse hoofdstad Maastricht te positioneren als een plek waar burgers elkaar ontmoeten voor debat en dialoog omtrent thema’s zoals Europa en Europese integratie. Kortom: een werkplaats voor een beter Europa. Voor iedereen!

Het programma bestaat uit drie pijlers:

  • een strategische onderzoeksagenda;
  • evenementen die inspireren en tot nadenken stemmen;
  • en het tot leven brengen van het Europees Erfgoedlabel voor het Verdrag van Maastricht.

Onze gezamenlijke missie is het stimuleren van actief en kritisch debat omtrent Europa, waarin de betrokkenheid van burgers centraal staat.

Verdrag van Maastricht