Limburgse energiecoöperaties kunnen voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten gebruik maken van het Ontwikkelfonds voor Energiecoöperaties. Het bedrag dat energiecoöperaties in Limburg uit dit fonds kunnen lenen voor de ontwikkeling van zonne-energieprojecten is verhoogd. Het afgelopen jaar is gebleken dat het maximale leenbedrag niet toereikend is om de kosten voor het opzetten van zonne-energieprojecten te dekken. Met de verhoging van het maximale leenbedrag naar €535.000,- kan het Ontwikkelfonds beter aansluiten op de vraag van energiecoöperaties.
De Europese Commissie heeft het subsidieprogramma Just Transition Fund (JTF) van 623 miljoen euro goedgekeurd voor Nederland. 178 miljoen gaat naar de JTF-regio’s in Zuid-Nederland: Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg (Chemelot Campus). Deze gebieden kennen veel zware industrie en worden hard getroffen door de overgang naar een klimaatneutraal Europa in 2050, bijvoorbeeld door banenverlies. Elke regio krijgt bijna 60 miljoen euro om de transitie van emissie-intensieve industrieën te versnellen en toekomstbestendige banen te creëren.
De vier Brightlands-campussen vormen samen de innovatiemotor van Limburg. De komende maanden gaat Brightlands het imago van Limburg als innovatieve en technologische regio ook over de provinciegrens helpen versnellen met een podcastserie over Brightlands: Tomorrow’s Life.
Brightlands staat met een circulair paviljoen op het Ketelhuisplein in Eindhoven op de Dutch Design Week. Het paviljoen is van 22 oktober tot en met 30 oktober te bezoeken. DDW is met ruim 350.000 bezoekers het grootste design- en innovatie-evenement van Noord-Europa en focust net als Brightlands op vernieuwing en cross-overs.
De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven aan een impuls van ongeveer 200 miljoen euro voor het stimuleren van Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden, in de periode tot 2027. Deze steun kadert in het Interreg-programma. Daarmee intensiveert Europa haar inspanningen om de interne grenzen binnen de unie te slechten.
Limburgse samenwerking versterkt Haagse plannen
Het kabinet heeft in de Troonrede vandaag een beroep gedaan op de veerkracht en gezamenlijkheid van alle Nederlanders. Waarden die we in Limburg traditioneel hoog in het vaandel hebben staan. Als provincie voelen we de verantwoordelijkheid om samen met het Rijk en gemeenten bij te dragen aan een toekomstbestendig Nederland. Waar Den Haag bijvoorbeeld op korte termijn mensen te hulp schiet die hun energierekening niet meer kunnen betalen, helpen we in Limburg onze inwoners om energie te besparen en hun huis te verduurzamen. Zo versterken we elkaar. Juist in deze lastige tijden is het van belang dat overheden op alle niveaus optimaal met elkaar samenwerken, zodat we ervoor zorgen dat iedereen kan blijven meedoen. Limburg doet daarbij een beroep op het kabinet om actief werk te maken van de specifieke uitdagingen en kansen van grensregio’s zoals de onze.
De Provincie Limburg is onlangs gestart met een aantal initiatieven gericht op energiebesparing. Het doel hiervan is om woningen in de provincie Limburg te verduurzamen.
Nooit eerder waren er zoveel aanmeldingen voor de Marc Cornelissen Brightlands Award. Uit de 28 projecten van duurzaamheidspioniers zijn uiteindelijk zes kanshebbers geselecteerd waaronder drie Limburgse talenten. De achtergronden en ideeën variëren sterk, maar de verbindende rode draad is de passie om een bijdrage te leveren aan de circulaire transitie naar een wereld die duurzamer wordt. Naast de felbegeerde award wordt ook kans gemaakt op een geldprijs van 35.000 euro.
Limburg ziet voldoende mogelijkheden in het investeringsplan van Tennet voor het versnellen en vervroegen van maatregelen om de stop op uitbereidingen en aansluitingen op het stroomnetwerk voor grootverbruikers, zo snel mogelijk op te lossen. Dat blijkt na bestudering van de nieuwste Investeringsplan van Tennet.
Tijdens de Connecting Europe Days in Lyon is bekend gemaakt dat de Europese Unie (EU) opnieuw een miljoenensubsidie ter beschikking stelt voor de doorontwikkeling van zes Binnenhavens. De binnenhavens in Venlo, Roermond, Leudal (Zevenellen) Stein (Chemelot Haven), Maastricht en Tilburg (knooppuntpartner op de goederencorridor) kunnen de komende drie jaar rekenen op 7 miljoen euro van Europa voor onderzoek en maximaal 120 miljoen euro subsidie voor de uitbreiding.