Voor wie
Wanneer uw activiteiten schadelijke effecten hebben op beschermde diersoorten of plantensoorten die daar aanwezig zijn, heeft u een ontheffing soortenbescherming nodig om die activiteiten uit te voeren. Het is verboden om beschermde diersoorten te verstoren, te vangen, te verwonden, te doden of om hun verblijfplaats te vernielen. Voor beschermde planten is het verboden om deze te plukken of om de plek waar deze groeien te vernielen.
Waarvoor
- Werkzaamheden waarvoor een ontheffing soorten nodig is, zijn bv. het renoveren van huizen of slopen van gebouwen als vogels of vleermuizen hier een nest of verblijfplaats hebben. Maar denk ook aan het organiseren van bijvoorbeeld een groot evenement. Ook voor opvang of onderzoek van beschermde dieren is een ontheffing nodig. Is er op de locatie van uw activiteit misschien sprake van schadebestrijding en populatiebeheer? Kijk voor meer informatie bij schade, faunabeheer en schadebestrijding.
- Een deskundige kan op basis van een QuickScan een inschatting maken of onderzoek doen naar de aanwezigheid van beschermde planten en dieren. Als er beschermde soorten op de locatie aanwezig zijn, beoordeelt de deskundige of deze beschermde soorten nadelige effecten gaan ondervinden van uw activiteit.
- Als u de werkzaamheden zó uitvoert dat de beschermde soorten en/of hun leefgebieden niet worden aangetast, dan heeft u geen ontheffing soorten nodig.
- Als u naast een ontheffing soorten, ook een omgevingsvergunning nodig heeft, kunt u deze apart bij de Provincie aanvragen voordat u de omgevingsvergunning indient.
Als u dit niet doet haakt de ontheffing (toestemming) aan bij de omgevingsvergunning. In dat geval dient de gemeente een verklaring van geen bedenkingen aan te vragen bij de Provincie voordat de omgevingsvergunning kan worden verleend. De voorschriften voor beschermde soorten worden dan opgenomen in de omgevingsvergunning.
.
.
Vragen
Heeft u een vraag over de Wet natuurbescherming? Die kunt u stellen via ons algemene contactformulier.
De Provincie Limburg heeft beleidsregels opgesteld voor de soortenbescherming. De beleidsregels vormen een nadere uitwerking van de soortenbescherming op provinciaal niveau en verschaffen meer duidelijkheid over de eisen waaraan een aanvraag om ontheffing dient te voldoen. De beleidsregels kunt u raadplegen onder het kopje Achtergrond.
De belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van een ontheffing zijn:
- De activiteiten hebben geen invloed op het voortbestaan van de populatie(s) van een of meerdere soorten.
- U kunt de effecten niet voorkomen door een andere oplossing te kiezen of uw activiteiten aan te passen.
- De activiteiten vinden plaats in het kader van een wettelijk belang, bijvoorbeeld ruimtelijke ontwikkeling of openbare veiligheid.
U heeft in bepaalde gevallen geen ontheffing nodig:
- Er geldt een vrijstelling vanuit de Omgevingsverordening Limburg (paragraaf 3.8) voor een aantal diersoorten.
- U werkt volgens een goedgekeurde gedragscode van gemeente of andere organisatie. In een gedragscode staan gedragsregels die beschrijven op welke manier schade aan beschermde dieren of planten zo veel mogelijk wordt voorkomen bij het uitvoeren van activiteiten.
- Er zijn in het plangebied geen beschermde soorten aanwezig of de schadelijke effecten zijn vooraf uitgesloten doordat u bijvoorbeeld vooraf voldoende en goed werkende maatregelen neemt.
Als u een bedrijf, instelling of overheid bent, kunt u het aanvraagformulier ontheffing soorten Wnb en de eventuele bijlagen indienen via het beveiligde e-mailsysteem Berichtenbox voor bedrijven.
Als u de aanvraag niet digitaal kunt indienen, kunt u het aanvraagformulier en de bijlagen opsturen naar ons postadres:
Provincie Limburg
Postbus 5700
6202 MA Maastricht
Voor een ontheffing soortenbescherming geldt een beslistermijn van dertien weken. Deze termijn kan eenmalig met zeven weken worden verlengd.