Kroniek mei 2019


Bezoek Sint Martinusschool

Bezoek basisschool St. Martinus

Olivier,  leerling van basisschool Sint Martinus uit Gronsveld, hield zijn spreekbeurt over het werk van de Commissaris van de Koning. Kon dat in het Gouvernement? Natuurlijk kon dat. En dan was een ontvangst door het ‘lijdend voorwerp’ van de spreekbeurt vanzelfsprekend. Een voldoende gegarandeerd.

Herdenking Sintivervolging

Herdenking Sintivervolging

16 mei 1944 is de dag dat in heel Nederland razzia’s werden gehouden door de nazi’s. Op 16 mei 2019 herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat een aantal in Limburg wonende Sinti families zijn gedeporteerd. Negen leden van de Sinti-familie Frans-Rosel uit Beek werden vanuit hun woonwagen weggevoerd. Stichting Kleeza in Beek organiseerde de dodenherdenking van de Sinti. De bijeenkomst bij het monumentje aan de Stegen 35 was indrukwekkend.

Kraamvisite

Kraamvisite

Op kraamvisite bij de 50.000ste inwoner van Weert: Jaylinn Timmermans

105 jaar

105-jarige

Felicitatiebezoek aan de 105-jarige mevrouw Sommer-Ghelen.

Dodenherdenking Roermond

Dodenherdenking

Andere hoogtepunten uit de agenda van deze maand

Column Nummer1: Lente

Gouverneur Theo Bovens

Enige tijd geleden bezocht ik het graf van de Heilige Benedictus in het klooster van Monte Cassino in Italië. Deze heilige, ook bekend door de kloosters die hij stichtte en de simpele leefregels die velen nadien inspireerden, is één van de patroonheiligen van Europa. Het klooster op Monte Cassino werd in de nadagen van WO II met de grond gelijk gemaakt. De strijd om die berg tussen geallieerden en bezetters kostte duizenden soldaten en burgers het leven. Nu is het geheel gerestaureerde klooster een symbool van verzoening. Een vredige plek in ons deel van de wereld.

Deze meimaand begint met de herdenking van de miljoenen doden van de oorlog, gevolgd door de viering van de bevrijding, van onze vrijheid. Juist de plekken waar de strijd, het leed, het grootst was, zijn nu vaak uitgegroeid tot plekken waar vrede, verzoening en vrijheid worden gesymboliseerd. Op die plaatsen staan gedenktekens, monumenten; we kennen de talloze oorlogsgraven en herinneringsplaquettes. Ik word er stil, ik probeer mij de geschiedenis in te beelden, ik bid, ik leg bloemen en spreek respect uit.

Lees meer via onderstaande link.

Volg gou­ver­neur Bo­vens op so­ci­al me­dia