Dichtbij

17 maart 2020

Zorgen voor elkaar

“Let een beetje op elkaar”, zo eindigde premier Mark Rutte gisteravond zijn tv-toespraak af. Nooit eerder sprak hij zo het hele Nederlandse volk aan. En dat geeft wel aan hoe belangrijk het was, wat hij met ons allen wilde delen. Hoe we nu samen in deze vreemde tijd voor een enorme opgave staan. Een vreemde tijd waarin we nu niet onze vrijheid verliezen door een oorlog, maar door een virus.

Uit zijn toespraak sprak ook de hoop dat we nu extra in staat zijn om onze solidariteit te tonen. Oók aan zij die nu allemaal op hun post blijven. Een oproep die al leidde tot het idee om – naar het Italiaans balkon-voorbeeld – vanavond minutenlang te applaudisseren voor al deze helden die nu op alle fronten voor ons blijven zorgen.

Premier Rutte verbloemde ook niet dat hij geen gemakkelijke boodschap had. En dat we geen andere keuze hebben dan op ‘de deskundigen, wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten’ te varen. Op basis waarvan Nederland heeft gekozen voor een strategie waarin we samen een groepsimmuniteit opbouwen. Hiermee zullen velen van ons ziek worden, maar daarmee toch een beschermende muur bouwen om de allerzwaksten onder ons.

Ook probeerde hij alle Nederlanders een hart onder de riem te steken. Vooral die Nederlanders die zich nu zorgen maken over hun gezondheid, hun baan, hun zaak of hun inkomen. Hij ontkende niet dat het een moeilijke tijd gaat worden, maar verzekerde ook: “we laten u niet in de steek!”.

Als gouverneur van Limburg sluit ik me graag bij zijn woorden aan. En ik wil u graag laten weten, dat ook ík u niet in de steek ga laten. Dat ik – ondanks de fysieke beperkingen die ons nu zijn opgelegd – toch dichtbij u wil blijven. Bij u die nu ziek is of een dierbare heeft verloren, bij u die zich zorgen maakt over uw inkomen, bij u die nu samen de sterkste schouders van Limburg vormen: werkend in de zorg, in het onderwijs, in de winkels en logistiek, in de media, in de schoonmaak, in de veiligheid én die vele vrijwilligers.

Ik blijf u volgen en daarmee bevestigen dat de grootste kracht van Limburg, de Limburgers zijn. Limburgers die nog een stapje verder gaan dan ‘een beetje op elkaar te letten’. Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor u zelf, zoals wij in Limburg gewoon zijn.


Theo Bovens, Gouverneur