What’s Another Year?

16 mei 2020

Come Closer, zo luidde het motto waarmee we het Eurovisie Songfestival naar Maastricht hadden willen halen. Maar Come Closer redde het niet. Niet wetende dat het hele Songfestival het dit jaar – vanavond – niet zou redden. Juist omdat we niet te dichtbij bij elkaar mogen komen. Don’t come closer, is nu het motto dat geldt in alle deelnemende landen aan dit Eurofeestje. Dat hebben we allemaal te danken aan Corona.

Dus nee, het wordt vanavond geen uitzinnig feest, niet in Maastricht, niet in Rotterdam en niet in menig huiskamer of zaaltje in heel Europa. Ja, er is wel een uitzending. Nu onder het motto ‘Europe Shine A Light’ maar we weten dat dat niet het echte feestje is; en het licht niet echt schijnt. Niet voor al die artiesten die zich hier zo op hadden voorbereid en verheugd; en niet voor alle fans. Fans, die nu voor het eerst in de geschiedenis van dit liedjesfeest een echte editie moeten missen We weten inmiddels allemaal dat het fijn is dat we tenminste nog bij elkaar in beeld kunnen verschijnen; maar het blijft een surrogaat van het echte leven waarin mensen in persona met elkaar horen te verkeren. Ook in het theater, in bioscoop, in muziekzalen en op die vele festivals.

En dat is vooral een grote strop voor hen die op een podium staan en voor ons spelen. En dan maak ik mij nog niet zo’n zorgen over de grote jongens als Toneelgroep Maastricht en philharmonie zuidnederland. Die gaan het uiteindelijk wel redden; zeker met de creativiteit die zij in huis hebben en  wellicht wat Haagse steun. Nee, dan denk ik vooral aan al die cultuurgezelschappen die zichzelf moeten bedruipen, en aan al die ZZP’ers die normaal hun geld verdienen met het vertonen van hun kunst.

Voor en van die laatste groep kunt u vanavond overigens ook andere artiesten aan het werk zien dan alleen de deelnemers aan het Songfestival. En wel de artiesten die vanavond – op minstens anderhalve meter afstand van elkaar – optreden in een leeg Parkstad Limburg Theater. Ook hen kunt u nu via een scherm bekijken, via YouTube en Facebook. Dat kan gratis, maar nog beter steunt u natuurlijk al die nu werkloze artiesten. Dat kan via de stichting ‘Hart voor Artiesten’ die dit virtuele concert organiseert. Een stichting opgericht door ons nieuwste viooltalent. En dan heb ik het over Enzo Kok die vorig jaar – toen nog 16 jaar oud – het prestigieuze Prinses Christina Concours won.

Dus nee, vanavond is er geen Songfestival zoals we dat kennen en geen gevuld Parkstad Theater. Wel zal vanavond de Ier Johnny Logan nog eens zijn beroemde lied zingen waarmee hij in 1980 won, en wel  ‘What’s Another Year’. Laten we hopen dat het niet zo lang hoeft te duren voordat we weer ‘close’ kunnen komen. Niet alleen in Maastricht, maar in heel Limburg, in heel Europa. Zoals het gewoon hoort…

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, gouverneur