Spuiten en Prikken

21 april 2020

Het is Wereld Immuniteit Week. Helaas, dat betekent niet dat er nu een wonder is gebeurd. Dat we nu ineens allemaal immuun zijn tegen Corona. Nee, het is een week ooit door de World Health Organisation – WHO - in het leven geroepen om aandacht te vragen voor hoe we ziektes de wereld uit kunnen krijgen en houden. En wel door te prikken tegen ziektes als pokken, polio, tetanus, bof en mazelen. Prikken om ons leven te beschermen.

Maar momenteel is de wereld in de ban van een nieuwe ziekte. Een nieuwe ziekte die niet alleen de levens van vele kwetsbaren vraagt; ons leven op een voor ons ongekende manier op zijn kop zet; maar bovenal totaal geen grenzen kent. Corona heeft letterlijk de hele wereld in hetzelfde schuitje gezet. Vandaar dat nu ook wereldwijd wetenschappers met man en macht op zoek zijn naar een vaccin waarmee we ons allemaal kunnen beschermen. We begrijpen inmiddels – als we dat tenminste willen – dat zo’n prik er niet 1,2,3 is. Dat de wet van de wetenschap – en de ethiek – voorschrijft dat je eerst moet testen en uitsluiten, dat haastige spoed zeker in deze zelden goed is. Een verkeerd vaccin kan een virus immers nog veel gevaarlijker maken, zo leren we allemaal.

Of beter: zo kunnen we allemaal leren. Want we hebben nogal wat bronnen waaruit we kunnen putten. Gelooft u dat 5G de grote boosdoener is die Corona verspreidt; of de farmaceutische industrie; of de elite die nog meer macht wilt? Internet en de sociale media kunnen u op uw wenken bedienen. Voor elke denkbare bubble is voldoende informatie voor handen. Elk complot heeft zogezegd zijn eigen bron.

Ook wie niet wil vaccineren kan meer dan genoeg bevestiging vinden voor het resoluut ‘nee’ zeggen tegen elke prik. Ook in Nederland was die trend al enige tijd zichtbaar en zakten we onder die 95 procent waarvan WHO zegt dat we die nodig hebben om ziektes buiten de deur te houden. Al lijkt de daling nu wel gestabiliseerd en zelfs weer licht te stijgen. Maar zeker nu we zien dat een nieuwe ziekte wereldwijd zoveel onheil kan brengen, zou de vraag kunnen opduiken of je prikken al dan niet moet verplichten.

Ik ga u daar geen antwoord op geven. Wat belangrijker is dan mijn antwoord hierop zijn alle vragen die we nu en straks gaan stellen. Was onze reactie op de komst van Corona nu goed of niet? Hebben we ons leven terecht op pauze gezet of niet? Is thuiswerken het nieuwe werken en hét medicijn tegen files? Houden we de nieuw gegroeide solidariteit vast? Komen we dit economisch te boven? Of was Corona de beste loutering die we ons konden voorstellen? En wie kan hierop straks de beste antwoorden formuleren? Dit is onmiskenbaar een lastige maar ook bijzonder interessante tijd…

De week van de immunisatie vindt elk jaar eind april plaats. Met u hoop ik toch dat wij volgend jaar rond deze tijd werkelijk immuun zijn. Wellicht omdat we toch een prik prefereren boven de huidhonger van vandaag de dag? U mag het zeggen.

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, gouverneur