’Sjut down’

29 maart 2020

Vandaag zou ik in Venray bij het grote Verbroederingsfeest zijn. Een internationaal schutterstreffen waarin dit keer niet het schieten centraal stond, maar muziek en zang waarvoor de beste korpsen en koren hadden getekend. Alles op alles hadden schutterij ’t Zandakker en drie Duitse verenigingen gezet om juist 75 jaar na de bevrijding de verbroedering tussen de buren groots te vieren. Het feest kan nu niet doorgaan; niet nu, maar wel op 27 september 2020. Want niemand aan beide zijden van de grens wil dat Corona voor altijd de streep trekt door deze grensoverschrijdende saamhorigheid.

En dat is mooi. Tijdens een van mijn bevrijdingstoespraken – dit keer in Gennep – sprak ik nog over hoe 80 jaar geleden met het verdwijnen van onze vrijheid ook de vriendschap met onze oosterburen verdween. Buren waarmee we zoveel historie deelden; waarmee we in onze grensstreken letterlijk samenleefden; en waarmee velen van ons (mijzelf incluis) ook familiebanden hadden. En hoe 75 jaar geleden met de vrede ook de vriendschap kon terugkeren. Net zoals de broederschap tussen alle Europese landen om te voorkomen dat we ooit weer in oorlog zouden raken…

Maar niet alleen het verbroederingsfeest van vandaag, gaat niet door. Ook het feest der feesten, het Oud Limburgs Schuttersfeest, het OLS is gecanceld. En dat is pas de derde keer in de 144 jaar dat beide Limburgen hiermee uitgebreid hun verbondenheid vieren; de andere twee keren waren tijdens de twee wereldoorlogen. Maar nu is het Corona die maakt dat OLS 2020, OLS 2021 wordt. En ook voor heel wat andere schuttersfeesten geldt, dat we dit jaar minder met elkaar kunnen schieten. Wat ook bijzonder zuur is voor al die schutters – sjutten – en vrijwilligers die al zoveel tijd stoken in de voorbereidingen.

Een echte ‘Sjut down’ dus. Al moeten we in de tussentijd zeker niet figuurlijk όp elkaar gaan schieten; nu woorden als ‘gesloten grenzen’ weer in onze vocabulaire kruipen en argwanend naar anderskleurige kentekenplaten wordt gekeken. Laten we vooral niet vergeten dat vele Belgen dagelijks de grenzen passeren om onze zieken te verzorgen; net zoals Duitse ziekenhuizen in grensstreken bereid zijn - indien nodig - onze Corona-patiënten op te vangen. Noordelijker in Nederland zijn vandaag al de eerste twee over de grens gebracht; naar het ziekenhuis van Münster.

Dus ja het is een echte ‘Sjut down’, maar dan enkel even een noodzakelijke voor het fysiek vieren van onze verbroedering, maar niet voor elkaar anderszins de hand te willen blijven reiken. Om elkaar zo goed als mogelijk door deze Corona-crisis te leiden, in de geest van die eeuwenoude wijsheid dat een goede buur altijd beter blijft dan een verre vriend. Goede buren die elkaar ook broodnodig hebben om straks deze nare tijd te boven komen. Om die verbroedering met volle overtuiging te kunnen blijven vieren. Alleen vandaag nog even niet.

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg samen met onze nabije buren gewoon zijn.

Theo Bovens, Gouverneur