Schuld!

2 mei 2020

90 Miljard! Met een pakket van deze omvang wil de regering de financiële gevolgen van Corona bestrijden. Wat een bedrag! Een bedrag dat niet cash in onze nationale schatkist ligt. Nee, ons land moet dit bedrag dus lenen. En dat blijkt totaal geen probleem te zijn. Omdat de economie de laatste jaren zo goed draaide, zijn er genoeg fondsen en banken die zo’n bedrag graag aan ons, het rijke Nederland, uitlenen.

Hiermee laat ons land dus wel de staatsschuld met die 90 miljard oplopen. Om uit de crisis te komen steken wij ons allemaal collectief in de schulden. En samen zullen wij die schulden een keer moeten terugbetalen, uitgesmeerd over een aantal jaren. Want ook een overheid moet de schuldeisers betalen, anders kom je een volgende keer een stuk lastiger aan geld.

Maar wat in het groot gebeurt, gebeurt natuurlijk ook in het klein. Dus ook bij veel burgers, bedrijven, verenigingen, instellingen, en lokale overheden. Als je niet beschikt over veel spaargeld, geen oude sok met geld onder de matras hebt liggen, en je uitgaven stijgen of lopen door terwijl de inkomsten verminderen of opdrogen, rest maar één andere optie: geld lenen, krediet vragen, en dus: schulden maken.

Mijn ouders waren nog van een generatie waarin men bang was schulden te maken. Ze hebben het grootste deel van hun leven hun woning gehuurd, omdat het afsluiten van een hypotheek het aangaan van een hele grote schuld betekende. Voor huidige generaties is dat geen probleem: het afsluiten van een hypotheek, het kopen van een auto op krediet, het beschikken over een creditcard of een zogenaamd gratis mobiele telefoon: het is de normaalste zaak van de wereld.

De normaalste zaak van de wereld, maar niet voor iedereen. Ook in het rijke Nederland leven immers tienduizenden gezinnen in een problematische schuldsituatie. Er is onvoldoende inkomen om de meest noodzakelijke uitgaven te bekostigen. Hun normaal is de wereld van kredietbanken, projecten als schuldhulpmaatje, budgetkringen en voedselbanken. En het zijn niet alleen de mensen met de kleinste inkomens die hier mee te maken hebben. Iedereen kan door ongeluk, ziekte of door toedoen van anderen in geldnood raken, tijdelijk of wat langer. Dat geldt ook voor ondernemers, ZZP’ers en bedrijven waar klanten, opdrachten of markten wegvallen.

Corona zal ongetwijfeld meer mensen en bedrijven in de schulden duwen. En dan is het belangrijk dat de samenleving daar fatsoenlijk op reageert. Rond schuld hangt immers ten onrechte een taboe, alsof elke schuld, eigen schuld, dikke bult betreft. We hebben allemaal een kans om hierin positie te bepalen, te helpen. Bijvoorbeeld: hoe reageren wíj in deze crisis op ondernemers die geen diensten kunnen leveren en wel al betaald werden? Vragen we geld terug van de reisagent, de campingbaas, de zorgboer?

Hoe reageren vastgoedbezitters op mensen die nu even de huur niet kunnen betalen? Hoe reageren andere schuldeisers? Delen we de schade, of trekken we nu – door angst gedreven – onze schuldenaren het vel over de oren? Vragen we geld terug van onze club, van het theater, of delen we ook hier de schade? Of schrijven we de woorden Coulance en Solidariteit in 2020 eens met een hoofdletter? Nou besef ik dat u wellicht zegt “hij heeft makkelijk praten”, maar ik besef bovenal dat niemand schuld heeft aan de komst van Corona!

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, gouverneur