Pas op! Pas op elkaar

31 maart 2020

We moeten nog even op dezelfde voet verder gaan, zo maakte Mark Rutte vanavond bekend. Een besluit dat Den Haag niet alleen neemt, maar ook na een rondje langs alle provincies. Waarbij het geen kwestie is van even alle Commissarissen van de Koning bellen. Nee, de gedegen adviezen komen mede uit de koker van veiligheidsregio’s onder voorzitterschap van een burgemeester. Limburg kent er twee; eentje in het noorden met de Venlose burgervader Antoin Scholten aan het roer; en eentje in het zuiden onder de scepter van de Maastrichtse burgermoeder Annemarie Penn.

Het zijn ook deze veiligheidsregio’s die de regels voorschrijven hoe we ons nu in Limburg moeten verhouden, of er nog markten mogen doorgaan en hoe er nog gerecreëerd mag worden. Ook zijn het deze regio’s die bijvoorbeeld in Noord besloten dat het Outletcentrum in Roermond zijn deuren moest sluiten; en dat afgelopen weekend in Landgraaf ook de Wilhelminaberg dicht moest. Overigens altijd na overleg of dringend verzoek van de burgemeesters daar.

En als u zich dan afvraagt: wat doet uw CdK of beter uw Gouverneur dan? Plechtig gezegd: Ik zie toe. Ik zie toe of alles goed én in afstemming verloopt. Alleen als dat niet het geval is, moet ik bijsturen. Iets wat ik tot nog toe niet heb hoeven doen; want ik zie dat de Limburgse veiligheidsregio’s – waarin naast de gemeenten, ook de politie, ook de brandweer, en ook de GGD zitten – het prima doen. Chapeau dus voor al deze mannen en vrouwen die zorgen dat wij met zijn allen zo ‘veilig & gezond’  mogelijk Corona onder de duim kunnen krijgen. Tegen hen zou ik willen zeggen: “ga zo door en ik ben de laatste die u voor de voeten komt lopen.”

Maar als ik zeg dat ik toe zie; hou ik ook in de gaten of niemand omvalt. Neem bijvoorbeeld onze 31 burgemeesters; mannen en vrouwen die meestal nu zo’n beetje als enige – als een kapitein op een schip – in het gemeentehuis zitten; waar vandaan ze ook via de moderne media hun burgers aanmoedigen op elkaar te passen en vooral: vol te houden. Burgemeester ben je immers 24 uur per dag, 7 dagen per week. In goede én in slechte tijden. Als gouverneur kan ik niet anders dan trots zijn op dit Limburgs burgemeesterscorps.

Zeker omdat ik weet dat al deze burgemeesters zich ook in een spagaat bevinden. Aan de ene kant willen ze graag die hoeder en trooster zijn; maar aan de andere kant zijn zij het ook die tegen ondernemers moeten zeggen dat ze hun deuren of handel moeten sluiten. Ondernemers die daarmee hun inkomsten verliezen en zwaar in de problemen kunnen komen. Dat is geen boodschap die je als burgemeester graag wil geven, en hakt er ook bij henzelf stevig in, zo maak ik op uit de contacten die ik met ze onderhoud. Oftewel: ook zij verdienen iemand die op hen past.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor burgemeesters. Dat geldt ook voor de bestuurders en leidinggevenden van de GGD, van de brandweer, van de politie, van ziekenhuizen, van zorgcentra, gemeenten en provincie.. Stuk voor stuk staan ze voor besluiten die ze voor ‘Corona’ nooit gedacht hadden te moeten nemen. Dat is niet makkelijk, zeker niet als je je medewerkers in feite naar een front moet sturen. En je ondertussen ook zelf ziek bent of kunt worden; of je familie, je geliefden of je vrienden.

Laten we dus samen ook vooral goed passen op al die burgemeesters en bestuurders die proberen zo goed als mogelijk in te staan voor uw en mijn veiligheid en gezondheid. Zeker nu deze toestand nog even blijft duren. Zeker tot 28 april.

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor u zelf, zoals wij in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, Gouverneur