Luizenmoeder

11 mei 2020

Vandaag was het een eerste schooldag. Geen normale eerste schooldag, maar eentje na een meivakantie die nog langer duurde dan een zomervakantie, die ook geen echte vakantie was. De juf en meester verdwenen immers niet uit beeld. Ze bleven aanwezig, alleen nu via een schermpje in plaats van live voor de klas. En je kon opeens zien hoe hij of zij woonde.

En zelden zullen zovelen deze eerste schooldag als extra spannend hebben ervaren. Spannend dat in dit geval staat voor een heel scala aan emoties. Van blijdschap en opluchting, tot bezorgdheid en vrees. Plus natuurlijk de nieuwsgierigheid: hoe werkt dat onderwijs op anderhalve meter? Gaan al die daarvoor bedachte routes, regels en protocollen een beetje werken? Iedereen zal daar zo’n beetje zijn eigen gevoelens en verwachtingen bij hebben.

De kinderen staan in ieder geval te springen, zo verneem ik althans uit betrouwbare bronnen. Die zijn in het algemeen vooral blij en opgelucht. Het niet meer naar school hoeven, bleek 8 weken geleden voor de meesten al snel helemaal niet zo leuk. Zeker niet als je vader of moeder de lesstof helemaal niet zo goed kan uitleggen als de juf of meester. Maar bovenal natuurlijk omdat je opeens het normale contact met vriendjes en vriendinnetjes verloor. En dus ook de gezelligheid. Maar hoe vreemd zal het zijn dat opeens een heleboel dingen op school voor de veiligheid ‘moeten’ en anderen dingen daardoor juist niet meer mogen, zoals de juf knuffelen… En het is natuurlijk niet de hele week, maar slechts een paar dagen.

En de ouders. Ik vermoed dat er zijn die net zo’n groot gat in de lucht springen als hun kroost. Een beetje meer rust in huis, zodat thuiswerken ook overdag kan; en een beetje meer rust in het hoofd, omdat je je hersenen niet meer hoeft te pijnigen op die nieuwe soort staartdeling. Maar ook voor hen zal het vreemd zijn. Niet meer samenscholen met andere ouders op schoolplein, geen onderonsjes meer met juf en meester en – minder betreurd waarschijnlijk – even geen luizenmoeder meer hoeven zijn. Waarbij ik natuurlijk niet wil voorbijgaan aan de ouders die het om welke reden dan ook nu te eng vinden om hun kind naar school te sturen.

En natuurlijk de leerkrachten. Waaronder ook de vrees kan leven, dat voor de klas staan opeens niet meer zo gezond is. Maar vrees of niet, de meesten willen natuurlijk niets liever dan gewoon weer voor de klas staan. Al is dat gewoon nu op die minimale afstand van 1,5 meter en omgeven door vele regels die haaks staan op hoe een basisschool normaal functioneert.

Dus ja, vandaag zullen vele emoties opspelen; en waarschijnlijk ook veel discussies: of dié regel en dát protocol nou echt nodig is. Of het een beetje werkt voor kinderen, ouders en leerkrachten. Waarmee het openen van de basisschool natuurlijk ook gewoon één grote pilot is voor onze hele samenleving weer uit de lockdown te krijgen. Met misschien, dankzij Corona, als mooie bijkomstigheid voor de basisschool: dat de luis niet gedijt op samenleven op anderhalve meter.

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, gouverneur