Kapjes & Klokken

19 maart 2020

Limburg is al zo’n zes jaar vrienden met de Chinese provincie Sichuan. En als vrienden help je elkaar in nood. Dus toen Corona China platlegde, hebben wij gedoneerd, waaraan ze daar toen zo’n enorme behoefte had: medische mondkapjes.

Nu zijn de rollen omgedraaid. Nu hebben onze ziekenhuizen die zelfde kapjes heel hard nodig, en zegt Sichuan op haar beurt ons meteen een donatie toe. Naast overigens een ontroerende actie van Chinese scholieren van het United World College in Maastricht. Zij hebben 3000 mondkapjes voor ziekenhuis Zuyderland gekocht, die helaas nog even gestrand zijn in Hongkong.

Maar naast deze donaties aan elkaar, biedt deze vriendschapsrelatie deze dagen nog veel meer perspectief. Want de ambtenaar die namens ons allen deze vriendschap onderhoudt, heeft daar inmiddels een geweldig netwerk opgebouwd. Hij staat nu al dagen in contact met de Limburgse GGD om hen te begeleiden naar betrouwbare producenten in China, het enige land dat zich nu weer kan veroorloven om medisch materiaal te exporteren. Zo heeft hij inmiddels een producent gevonden die dagelijks 30 tot 50 duizend van die kapjes kan leveren, en niet de hoofdprijs vraagt.

En dan is er nog iets uit die Limburgs-Chinese relatie gegroeid; en wel het Brightlands China Center op de Healthcare Campus in Maastricht. En daar werkt een dame – ze heet Sunny Jiang – die alles op alles zet om ons nu te helpen. En zij heeft een partij van maar liefst 7000 kapjes gevonden. 7000 Kapjes die vandaag arriveren voor onze zorgmedewerkers in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht én het al zo zwaar beproefde Zuyderland.

Maar wederom werd ik vandaag aan de telefoon geraakt. Ditmaal door het gesprek met die ambtenaar ‘Chinese zaken’. Hij vertelde me ook hoe zwaar de Corona-crisis vooral op zijn Chinese vrouw drukt. Niet alleen omdat haar ouders in het epicentrum van deze crisis wonen – in Wuhan – maar ook omdat de huidige discriminatie hard bij haar binnenkomt. Dat raakte mij, want niemand mag nu uitsluiting of afwijzing meemaken. Geen Chinezen, maar ook geen mensen die al gegrepen zijn door het virus. Niemand.

Gisteravond klonken in heel Limburg een kwartier lang de klokken tegen Corona. Het deed me denken aan het liedje Loeënde Klokken, waarin gezongen wordt over de kleine klok die ‘ummer bliedsjap’ brengt, de grote ‘ouch leed’ en over hoe ze samen ‘de bandj versjterke’. Onze Limburgse klokken van hoop, troost en steun klonken gisteravond dus voor iedereen. Oόk voor die Chinese scholieren van het UWC, όόk voor Sunny Jiang en όόk voor de vrouw van deze ambtenaar.

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg gewoon zijn.


Theo Bovens, Gouverneur