Inbussleutel

13 april 2020

De eerste helft van mijn leven heb ik slechts een vaag vermoeden gehad van wat een inbussleutel is. Daarna kwam er, mede door gezinsuitbreiding, een fase waarin ik dit stuk gereedschap ben gaan waarderen: de fase waarin je op woonboulevards en bij Zweedse interieurgiganten handige meubelen ging kopen. Want die prachtige bewijzen van ingenieuze resultaten van knappe ontwerpers, moesten vaak met hulp van zo’n magische sleutel en bouwhandleiding thuis nog opgebouwd worden. Ik was niet de enige. Integendeel: inmiddels doet half, of driekwart Nederland mij na.

De aanschaf van nieuw meubilair lijkt verbonden aan ons voorjaarsgevoel. Want nieuwe kasten, banken of tafels kopen we vooral in dit jaargetijde. En omdat het beslissen over een nieuw interieur een groepsbeslissing verlangt, is het kopen ervan verworden tot een gezinsuitje. Het loslaten van de verplichte winkelsluiting op paasmaandag heeft er zelfs toe geleid dat meubels kijken juist op die dag volkssport nummer 1 is geworden. Ik heb dat nooit goed begrepen. Maar ik ben dan ook van het slag mensen dat liever in rustige, stille winkels koop. Funshoppen doe ik liever in klein gezelschap.

Inmiddels heb ik vele exemplaren van inbussleutels in kisten en kasten liggen. Bouwpakketten-meubels beginnen mij zelfs te irriteren. U zult mij dus ook nog maar sporadisch op woonboulevards zien. Laat staan dat u mij er op paasmaandag zult aantreffen. En dus niet alleen omdat recreatief winkelen dit jaar vanwege Corona eigenlijk ‘not done’ is.

Misschien dat ik daarom nu, veel meer dan anders, meevoel met al die Limburgers die trouw hun bezoek aan de woonboulevard op paasmaandag plannen. Want ze staan nu voor lastige vragen. Is het nieuwe meubilair echt nu nodig? En kun je de aanschaf wel aan één gezinslid overlaten? En moet je niet juist zo’n dure aanschaf even voelen en ruiken, voordat je het dan maar online bestelt?

Juist omdat nu het dringend advies luidt om thuis te blijven, worden ook onze kooptradities danig door de war geschopt. En ja daar hoort in veel huishoudens uitgerekend op paasmaandag de jacht op meubels bij. Toch hoop ik dat u zich vandaag enigszins heeft kunnen beheersen. Want al die meubels vormen uiteindelijk slechts materiële goederen, die er niet zo mee zitten als ze iets later worden aangeschaft.

Iemands gezondheid daarentegen is zo ontzettend veel meer waard. Daar voor zorgen kan geen uitstel velen. Daar kan iedereen elke dag, dus ook op paasmaandag, aan bijdragen door afstand te houden, en meubels even niet als essentiële zaken te beschouwen. Voor het genezen van Corona hebben we immers nog geen bouwhandleiding; en met geen enkele inbussleutel krijgen we nu een weerbare samenleving in elkaar gesleuteld.

Dus blijf zoveel mogelijk thuis, ook als dat betekent dat u daarvoor nog even op een oude bank moet blijven hangen.

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor u zelf, zoals wij in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, Gouverneur