Hippe Kapjes

7 mei 2020

We mogen weer naar de bieb! Nooit gedacht dat ik deze woorden ooit met u, met jou, zou delen. Zeker niet op een dag dat eigenlijk de eindexamens hadden moeten beginnen. Maar dat we weer kunnen lezen en leren in de bibliotheek, is één van die kleine ‘blijmakende’ stapjes weg van de lockdown, die dit jaar het centraal schriftelijk onmogelijk maakte.

Met kleine stapjes weg van de lockdown dus, zoals ik gisteren al voorzag. Nederland gaat voorzichtig van het slot, met de hand op de rem, als ik zo de woorden van Mark Rutte mag samenvatten. Een besluit dat overigens ook voldoende stof biedt voor de voor- en tegenstanders van het mondmasker, of beter de voor- en tegenstanders van het nut of onnut van dit attribuut in de strijd tegen Corona.

Ik laat volledig in het midden wie hierin gelijk heeft of gaat krijgen, maar ik voorzie dat dit masker, dit kapje, toch een rolletje gaat pakken in ons leven – en dat vanaf 1 juni zelfs moet doen in ons openbaar vervoer.

Een rol die het bij onze buren al te pakken heeft. En aangezien wij in Limburg toch iets meer van de goede smaak zijn, is het wellicht een aanrader om een – figuurlijk – kijkje te nemen bij de Belgen. Onder het motto ‘als het moet, laat het dan ook mooi zijn’ storten ook modeontwerpers zich daar nu op deze mond-accessoire. Ook hun Natan - één van de favoriete ontwerpers van de koninginnen Mathilde en Maxima – tekent nu voor Coronafashion masks. Maar de Belgen naaien ook massaal zelf hippe kapjes via een site met ontwerpen en adviezen. Voor wat het waard is: zo’n echt- of home-design kapje toont in ieder geval toch een stuk chiquer dan zo’n klinisch wit lapje. En het is herbruikbaar. Dus nog duurzamer ook. Wel even goed warm wassen, zegt die Belgische site www.maakjemondmasker.be

En ook dat zijn woorden, waarvan ik nooit gedacht had ze met u te delen. Zinniger is wellicht dat ik u wijs op van wie die hand is, die die rem bedient. Die rem die meteen aangetrokken moet worden, als Corona weer kansen gaat grijpen. Als het te druk wordt op straat of het aantal zieken weer te snel stijgt. Maar die wie, dat zijn dus wij zelf. Wij die ons zelf dus een beetje in de hand moeten houden; moeten leren aanvoelen hoe klein of groot die stappen uit de lockdown zijn. En ook de ‘wij’ die elkaar wat moeten gunnen. Dat als bijvoorbeeld straks op 1 juni de terrassen weer mondjesmaat open mogen, we er dus niet allemaal tegelijk kunnen zitten. En ook niet allemaal te lang. Zodat ook anderen weer even van dat zalige gevoel kunnen genieten.

Nee, vandaag beginnen er geen schoolexamens, maar eigenlijk wel een ander heel groot centraal examen. Een examen waar we enkel voor slagen als blijkt dat we ook intelligent genoeg zijn om samen een beetje verstandig uit de lockdown te stappen. Zodat we die maskers weer kunnen verwijzen naar waar ze horen: naar de carnavalskist. Voor enkel driedaags gebruik per jaar. Tot die tijd kunnen we wellicht nog denken aan een eigen site: www.maakjelimburgsmondmasker.nl

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, gouverneur