Help zelfstandigen uit het dal

4 april 2020

Koningin Maxima stak donderdag de ZZP’ers een hart onder de riem. En dat kunnen veel van deze kleine ondernemers zeker wel gebruiken. Natuurlijk wie als zelfstandige in de zorg werkt, komt deze dagen waarschijnlijk meer aan de bak dan hem of haar lief is. Maar in veel andere sectoren – zoals het theater of evenementen – zitten zelfstandigen zonder personeel nu thuis. En niet thuis om te werken, maar om naar een lege agenda te staren. Omdat klanten op afstand moeten blijven of de ene opdracht na de andere wordt ingetrokken. Gelukkig leven wij in een land dat deze groep bijstand kan bieden, maar echte ondernemers zitten daar helemaal niet op te wachten. Die willen gewoon zelf hun boterham verdienen.

Net zoals ze vandaag liever de ‘De Dag van de ZZP’er’ hadden gevierd, mét de uitverkiezing van de beste zelfstandige van het jaar. Een dag die nu tot na de zomer wordt uitgesteld. Natuurlijk was het programma al in kannen en kruiken; inclusief een keynote-speech over hoe de weg naar de top ‘over hoge pieken en diepe dalen’ verloopt. Wie had op dat moment kunnen bedenken dat Corona zoveel zelfstandigen vooral richting dat diepe dal zou dirigeren? De trieste cijfers stonden deze week al in de krant: flink méér dan 10 duizend van hen hebben in Limburg al aan de bel moeten trekken voor financiële noodhulp.

Wat overigens niet wegneemt, dat ik ook hoor hoe creatief deze kleine ondernemers kunnen zijn. Hoe ze toch nieuwe dingen uitproberen; dingen die wél mogelijk zijn. Zo hoorde ik van kappers die haarverf op de stoep zetten zodat klanten dit zelf in hun haar kunnen smeren -  en dus toch nog een beetje gesoigneerd kunnen facetimen; of van hondentrainers die hun puppylessen dan maar via video geven; en van theatermakers die podcasts maken omdat ze nu niet op de planken kunnen staan. Slechts een paar kleine voorbeelden, maar ik heb er eigenlijk best veel vertrouwen in dat ook nú de Limburgse creativiteit blijft borrelen. Wat in feite natuurlijk ook de essentie van ondernemerschap is: blijven zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Daarom sluit ik me ook graag aan bij de woorden van de vrouw van mijn baas. In haar hart-onder-de-riem-boodschap roept ze ZZP’ers ook op om de stilte en rust van deze periode te gebruiken om te bezinnen, je zelf misschien bij te spijkeren; en nieuwe ideeën, producten of diensten te bedenken. De beperkingen van vandaag zouden daartoe zelfs nog wel eens extra kunnen prikkelen. Doe daarmee je voordeel!

Maar daarnaast daag ik ook graag alle Limburgers uit om rond onze ZZP’ers te blijven staan.  Help deze zelfstandigen de crisis door. Corona brengt immers ook hen in nood; misschien niet fysiek maar wel flink in de portemonnee. Dus: wacht niet met het betalen van hun facturen; gun ze nog steeds hun handel; help ze zo nodig mee met het bedenken van nieuwe ideeën; en neem af wat ze nog steeds te bieden hebben. Help ze naar eigen vermogen. Gun het hen dat ze na de zomer nog steeds de nu uitgestelde dag van hun zo enorm gevarieerde beroepsgroep te vieren hebben; en dan misschien zelfs wel uitgeroepen worden tot ZZP’er van het jaar. Afkomstig uit Limburg! Hoe mooi zou dat zijn!

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor u zelf, zoals wij in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, Gouverneur