Grenzen

20 maart 2020

Deze week zou ik eigenlijk spreken op de Duitse ambassade in Den Haag. Ik had een mooie toespraak voorbereid over hoe graag wij en onze buitenlandse buren over de grenzen heen samen werken, ondernemen en leven. En hoe fijn het was dat Den Haag, Düsseldorf en Brussel het ons de laatste jaren iets makkelijker maakten om daarvoor de grenzen te negeren. Grenzen die wij in Limburg niet willen zien, zo normaal al wij het vinden om ons ‘brood, bier en benzine’ ook aan de andere kant te halen. De toespraak ging niet door, vanwege Corona.

Diezelfde Corona maakte dat buren nu een hele andere boodschap voor elkaar in petto hebben. Afgelopen weekend zag Zuid-Nederland de zuiderburen op zoek naar vertier niet graag meer komen; en op hun beurt riepen de Belgen ons vanochtend op via onze eigen krant: ‘Blijf hier weg’, Om vervolgens ook met hoge boetes te dreigen voor wie zonder zwaarwegende reden de grens wil passeren; en deze om drie uur vanmiddag ook echt te sluiten voor ‘onnodige’ reizen…

Hoe zeer de Belgen – en de Duitsers – nu in de maag zitten met Nederlanders in hun land, had ik al begrepen. Er kwamen immers hierover al de nodige reacties mijn kant op, zoals een brief van de burgemeester van Visé én telefoontjes, waarvan vooral die van de burgemeester van Kinrooi - Jo Brouns – mij raakte. Ik ken hem als een groot vriend van het Oud Limburgs Schuttersfeest en daarmee als groot vriend van Nederlands Limburg. Maar nu wilde hij toch liever geen Nederlandse Limburgers meer zien tanken of fietsen in zijn gemeente. Hun aanwezigheid kon hij echt niet verkopen aan zijn eigen inwoners die ‘op kot moeten blijven’.

Hem, de burgemeester van Visé en mijn collega-gouverneur van Belgisch Limburg heb ik enkel kunnen laten weten, wat ik ook nu hier in deze weblog ga herhalen; en wel dat onze Corona-maatregelen in feite niet zoveel anders zijn dan de Belgische en Duitse. Dat ook wij contacten horen te vermijden en premier Mark Rutte de Nederlanders – en dus ook de Limburgers – afgelopen dinsdag nadrukkelijk heeft gevraagd niet langer naar het buitenland te reizen als dat niet absoluut noodzakelijk is. Dus zeker niet voor ‘brood, bier en benzine’

Mensen, laat ons daar nu echt aan houden, zeker om mogelijk te maken dat anderen wél nog steeds soepel die grenzen kunnen passeren. Zoals de vele Belgen die hier in onze zorgcentra en ziekenhuizen werken. Maar voor nu is het echt niet anders: we moeten afstand houden van elkaar én nu ook even van onze buitenlandse buren. Hoe tegennatuurlijk het ook mag voelen, het is juist die noodzakelijke afstand die nu moet voorkomen dat er een muur tussen ons in komt te staan.

Vanochtend klonk in heel Europa via vele radiozenders het nummer ‘You never walk alone’. Wij blijven hier zeker samen lopen, even niet hand in hand, maar wel naast elkaar én verbonden met onze buren. En wel zo in de pas dat we straks weer samen én onbegrensd deze crisis te boven komen.

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg, maar ook in Belgisch Limburg en Noordrijn-Westfalen gewoon zijn.


Theo Bovens, Gouverneur