Beatle-kop in coronatijden

9 mei 2020

Mocht u ooit foto’s van mij in functie gezien hebben, keurig gekleed in kostuum met bijpassende stropdas, schoenen gepoetst en de haren, ook die van mijn snor, goed gesoigneerd, dan kunt u zich weinig voorstellen bij de gedachte dat dit in mijn jeugdjaren anders was. Op mijn kleding was, behalve op de al eens eerder genoemde vale groene legerjack, weinig aan te merken. Maar zoals voor meer ‘boomers’ geldt, waren de meningen over de haardracht, en met name de lengte daarvan, in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw zeer verdeeld.

Het waren de jaren dat dienstplichtigen in het leger hun haren tot op de schouder mochten laten groeien; de jaren dat termen als ‘nozems’ en ‘provo’s’ te horen waren, en dat veel jongens beticht werden van het feit dat ze ‘links langharig tuig’ waren, zonder dat ze ook maar enig politiek bewustzijn vertoonden. Onderdeel van de zachte rebellie -, die vrijwel alle tieners eigen is - was toen het laten groeien van de haren. Ik heb ze zelf nooit tot schouderhoogte laten komen, maar nek, voorhoofd en oren waren toch meestal wel met haren bedekt. Het hebben van een ‘beatle-kop’ was voor vele jongens een bewijs van onafhankelijkheid. En ouders zagen dat met lede ogen toe.

Nu, na bijna 4 maanden geen knipbeurt, is de haarlengte uit mijn tienerjaren teruggekeerd. Zonder veel moeite kunnen de hoofdharen de snorharen aanraken. En nu ben ik
het niet die daarmee een statement maakt, maar Corona. Zij verhinderde immers het bezoek aan de kapper. En omdat de zakelijke contacten veelal via beeldscherm of telefoon verlopen, zorgt Corona ook vaak voor een gouverneur zonder cravatte.

Omdat Limburgers bekend staan om hun stijlgevoel, hun goede smaak voor uiterlijk en kleding, zou het zomaar kunnen zijn dat Corona in onze provincie voor meer ontstelde burgers zorgde dan elders. En is ook de blijheid groter dat nu de contactberoepen weer aan de slag mogen. Jammer dat de sportscholen nog even dicht blijven, en niet kunnen voorkomen dat er teveel zwembandjes en buikjes in het straatbeeld verschijnen, nu we weer wat meer buiten mogen zijn.

Het is natuurlijk allemaal klein leed, in vergelijking met de ziekte die niet ons uiterlijk raakt, maar in een lichaam woekert. Maar ik onderschat de waarde van je comfortabel voelen door er netjes uit te zien, niet. Veel ouderen bijvoorbeeld in onze verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook daarbuiten, zien uit naar het dagelijkse moment van persoonlijke verzorging, het periodiek bezoek aan of van de kapper en de pedicure. Dat is niet uit gevoel van ijdelheid, maar het geeft houvast en zelfvertrouwen. Goede uiterlijke verzorging draagt bij aan het geestelijk welbevinden. En dat geldt evenzo voor de te dragen garderobe.

Ik ben benieuwd naar het Limburgse straatbeeld over pakweg 5 weken. Vele heren zullen met kort getrimd hoofd rondlopen, hopelijk tot stand gebracht door een erkende kapper. Anderen zullen weer hun vertrouwde coupe dragen. En wellicht is het seizoen van een aantal kledingzaken nog een beetje gered als we toch de behoefte krijgen onze garderobe aan te vullen en die dan met fierheid dragen. Op deze wijze laten we zien dat we ons niet klein laten krijgen, niet door dit virus. Ik ga in elk geval een afspraak met mijn kapper maken om mijn haar enige centimeters te laten kortwieken. Een foto van het resultaat zal ooit wel ergens in Limburg opduiken. Ik blijf herkenbaar aan de snor!

Zorg goed voor elkaar, en daarmee voor uzelf, zoals we in Limburg gewoon zijn.

Theo Bovens, gouverneur