Resultaten bodemonderzoek Limburg Einstein Telescoop

1 oktober 2019

In 2022 zal binnen Europa de locatie worden gekozen voor de Einstein Telescoop. Nederland is hiervoor in de race. Met de Einstein Telescoop is de mensheid voor het eerst instaat tot de randen van het universum kunnen kijken. Helemaal terug naar de Big Bang – het ontstaan van alles.

Stap voor stap bereiden we onze kandidatuur voor. Er zijn wetenschappelijke allianties gesloten, internationaal gerenommeerde wetenschappers aangetrokken en de economische potentie is onderzocht. Van de wetenschappelijke toppers tot de maakindustrie zal van de komst van de Einstein Telescoop profiteren. Nederland kan zo excelleren op mondiale kennispositie en duurzame economische groei bestendigen.

Op 3 oktober zetten we de volgende stap om de Big Bang een stap dichter naar Nederland te brengen. In Nieuwspoort presenteren wij de resultaten van een bodemonderzoek bij de beoogde locatie in Zuid-Limburg – een van de belangrijkste voorwaarden voor de kandidatuur.

Wat: The Big Bang revealed – presentatie van de resultaten van het bodemonderzoek t.b.v. Einstein Telescoop
Waar: Perscentrum Nieuwspoort (Lange Poten 10, Den Haag)
Wanneer: 3 oktober 17.00 uur, ontvangst vanaf 16.45 uur

Programma

17:00 – Opening.
Impact van de Einstein Telescoop voor de grensregio Zuid-Limburg en Nederland. Door dr. J.P. (Joost) van den Akker LLM, gedeputeerde voor de Provincie Limburg.

17:10 - Korte film Einstein Telescoop.
In een korte film zal een toelichting worden gegeven op de Einstein Telescoop. Wat is de Einstein Telescoop, welke kans doet zich voor om deze in Nederland te vestigen en welke stappen worden daartoe gezet in Nederland, België en Duitsland?

17:20 – Einstein Telescoop en de kwaliteit van de bodem in Zuid-Limburg
Stappen tot een Einstein Telescoop en de resultaten van de bodemstudies. Door prof. dr. Frank Linde, programmaleider Zwaartekrachtsgolven voor Nikhef.

18:00 - Afsluiting en Limburgse borrel.

Na afloop is het voor de pers mogelijk om vragen te stellen.

U bent donderdag 3 oktober van harte welkom. Aanmelden via een e-mail aan mca.fiolet@prvlimburg.nl wordt op prijs gesteld.

Vriendelijke groeten mede namens het projectteam Einstein Telescoop,

Marguerite Fiolet (mca.fiolet@prvlimburg.nl)